Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Potravinárstvo so ziskom pred zdanením 127,8 milióna eur

Potravinárstvo so ziskom pred zdanením 127,8 milióna eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Potravinársky priemysel SR dosiahol v roku 2010 kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 127,8 milióna eur. Vyplýva to zo Zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o stave poľnohospodárstva a potravinárstva v SR v roku 2010.

„Rozhodujúci podiel, približne 99 %, na potravinárskej výrobe mali podniky s 20 a viac zamestnancami, ktoré tiež vykázali kladný výsledok hospodárenia na úrovni 116 milióna eur. Tento medziročne klesol o 31,5 %,“ konštatuje sa v správe.

Ziskových bolo 66 % podnikov. V odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu boli ziskové všetky podniky.

Najvyšší kladný výsledok hospodárenia za rok 2010 dosiahli odbory spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny 27 milióna eur, výroby kakaa, čokolády a cukroviniek 17,3 milióna eur a výroby pečiva a múčnych výrobkov 16,1 milióna eur. Výsledky hospodárenia sa medziročne zlepšili len v odbore výroby vína, výroby piva a sladu a v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu.

Stratové boli odbory výroby mliečnych výrobkov (1,4 milióna eur) a výroby a prípravy krmív pre zvieratá (0,9 milióna eur). Výsledok hospodárenia medziročne zhoršili najvýraznejšie odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov a spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny.

Nákladovosť výnosov vzrástla vo väčšine odborov, najvýraznejšie v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek a najmenej vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá. Znížila sa len vo výrobe vína a vo výrobe piva a sladu.

Výroba výrobkov, v hodnotovom vyjadrení, v odvetví vzrástla o 3,7 % na 2,7 miliardy eur vplyvom jej nárastu vo výrobe vína o 21,9 %, vo výrobe piva a sladu o 11,2 % a vo výrobe mliečnych výrobkov 10,3 %.

Najmiernejší nárast výroby výrobkov dosiahli odbory výroby pečiva a múčnych výrobkov a spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov. Výroba výrobkov klesla vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá, v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu, vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych vôd a iných fľaškových vôd a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov.

Nepriaznivý bol vývoj pridanej hodnoty, ktorá v odvetví klesla o 12,2 %, a to najvýraznejšie vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek. Najmenej klesla v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu. Významný rast pridanej hodnoty bol vo výrobe vína a vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá. Celkový majetok klesol o 2,5 % vplyvom poklesu obežného majetku.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments