Potenciál kukurice využívame len na 57 %
Kukurica je popri ryži a pšenici treťou najrozšírenejšou obilninou na svete. Na Slovensku zaznamenávame zvýšený záujem poľnohospodárov o pestovanie tejto plodiny a pestovateľské plochy kukurice sa pomaly rozširujú. V uplynulých piatich rokoch sa pohybujú od 180 000 do 220 000 hektárov.
V aktuálnej sezóne 2020/2021 bolo na Slovensku zasiatych 220 000 hektárov kukurice. Pred piatimi rokmi, v sezóne 2015/2016, boli podľa štatistík Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva zberové plochy kukurice na zrno necelých 197 200 hektárov. Na začiatku tisícročia sme kukurice pestovali ešte menej.
„V sezóne 2001/2002 predstavovali zberové plochy 122 600 hektárov. Priemerná úroda kukurice vtedy dosiahla 5,02 ton z hektára a celková produkcia kukurice za krajinu predstavovala 616 000 ton,“ dopĺňa štatistiku Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Priemer je 7,5 tony z hektára
Odvtedy sa hektárové výnosy pomaly zvyšujú. Výnimkou bol rok 2015, kedy bolo obrovské sucho a výnosy klesli pod päť ton – na 4,85 tony z hektára.
„Úrody kukurice kolíšu, ale celkovo máme za posledných päť – šesť rokov priemer okolo 7,5 tony z hektára. Oproti predošlej päťročnici, kedy bola priemerka 6,6 tony, sa výnos zvýšil napríklad aj vďaka lepším poveternostným podmienkam,“ hodnotí Ladislav Moravčík, predseda Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice.
V tomto roku sa výnosy najčastejšie pohybujú od 7,6 do 8,4 tony z hektára. Úrody by ale mohli byť vyššie.
Pomohli by závlahy?
Pre dobrú úrodu kukurice sú rozhodujúce dostatočné zrážky v letných mesiacoch.
„Zrážky nás do značnej miery limitujú vo vyšších úrodách. Nemci, Portugalci, alebo Francúzi berú bežne desať ton z hektára, ale majú viac zrážok ako my na Slovensku,“ upozorňuje Ladislav Moravčík.
Riešenie vidí v závlahách. Tie sú v súčasnosti povinné pre osivovú kukuricu. Poľnohospodári by ich podľa Ladislava Moravčíka mali doplniť dobrovoľne.
„Závlaha nemusí byť na celej výmere, ale keby sme mali riadenú vodu aspoň na 30 % výmery, dokázali by sme úrodu zvýšiť. Pretože osem ton z hektára je dobrá úroda, ale úrodový potenciál kukurice je 14 ton z hektára. Potenciál kukurice v súčasnosti využívame len na 57 %,“ zdôrazňuje predseda zväzu a dodáva: „Keď kukurica nemá dostatok vody, dá priemerne šesť ton. Keby sme jej vodu doplnili, úroda sa zvýši na 10 ton. Stačí len dodať vodu. Je škoda nevyužiť naplno potenciál, ktorý kukurica má.“
14 ton – utópia alebo realita?
Že štrnásťtonový výnos nie je utópiou, potvrdzuje Juraj Hospodár. Poľnohospodár z okresu Michalovce dosiahol v tomto roku priemernú hektárovú úrodu 14 ton. Na ploche 130 hektárov mal aj parcely s výnosom 18 ton, ale aj s výnosom 12 ton. Pod vynikajúci výsledok sa podľa jeho slov podpísalo viac faktorov – kombinácia úrodnej parcely, vhodnej odrody, dobrého ročníka, priaznivého počasia a intenzívneho agronomického hnojenia.
„Je to jasný príklad, že keď má kukurica vhodné podmienky, dá bez problémov aj 14 ton,“ zdôrazňuje Ladislav Moravčík a neskrýva ambíciu potiahnuť výnosy kukurice na vyššiu úroveň na celom Slovensku.