Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Podľa Značky kvality SK sa orientuje stále viac kupujúcich

Podľa Značky kvality SK sa orientuje stále viac kupujúcich
insert_photofb Značka kvality SK

Viac ako deväť rokov majú slovenskí výrobcovia možnosť uchádzať sa o označenie Značka kvality SK a Značka kvality SK GOLD. Logo Značka kvality SK môže v súčasnosti využívať 85 slovenských producentov na 625 potravinárskych výrobkoch. Hlavnou úlohou národného programu je zviditeľniť kvalitné domáce výrobky.

Štát zavedením Značky kvality SK okrem iného reagoval na vstup Slovenska do Európskej únie a na zvýšený tlak zahraničných potravinárskych výrobkov na domácich producentov. Pre tých je stále väčšou pomocou pri ceste na trh, viacerí ju považujú za konkurenčnú výhodu. Zároveň prevažuje názor, že podľa nej sa rozhoduje stále viac konečných spotrebiteľov. Odznelo to dnes v Trnave, na stretnutí predstaviteľov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, potravinárskeho výskumu a výrobcov, ktorí Značku kvality SK majú.

Značku kvality SK môže získať slovenský výrobca len za podmienky, že produkt, na ktorý ju žiada, obsahuje 75 percent suroviny zo Slovenska a všetky fázy výrobného procesu (s výnimkou surovín z dovozu) sa robia v SR. Prirodzenou podmienkou je, že pri výrobe sa dodrží deklarovaný technologický postup a produkt spĺňa parametre kvality a bezpečnosti potravín. O udelení Značky kvality SK rozhoduje odborná komisia, akosť a bezpečnosť kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

„Značku kvality SK by sme mali mať ako slovenskú vlajkovú loď kvality potravín,“ povedal Stanislav Šilhár, vedúci Biocentra Modra Výskumného ústavu potravinárskeho.

Podľa Jozefa Barátha, marketingového riaditeľa výrobcu olejov Búšlak Oil Dunajský Klátov, cítiť v poslednej dobe stále väčší záujem odberateľov o slovenské výrobky. Značku kvality chceli mať na svojich výrobkoch aj preto, že to považujú za konkurenčnú výhodu. Tí informovanejší spotrebitelia venujú podľa neho stále viac pozornosti údajom o pôvode výrobku a Značku kvality SK považujú za garanciu slovenského pôvodu.

Vedúca obchodného úseku senickej akciovej spoločnosti Syráreň Havran Blanka Praskačová tvrdila, že podľa ich skúseností právo používať Značku kvality SK na výrobkoch firmy zohráva rolu pri rokovaniach s obchodnými partnermi. Podobné motívy v súvislosti so Značkou kvality SK spomínal za Poľnohospodárske družstvo Hlohovec vedúci jeho bitúnku s výrobou František Pállay. Za jeden z hlavných dôvodov, prečo sa o ňu uchádzali, považuje fakt, že chceli prezentovať svoje mäsové výrobky ako čisto slovenské.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: fb Značka kvality SK

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments