Pekárov je málo. Ich priemerná mzda je najnižšia v sektore
O prácu v agrosektore nie je dlhodobo zo strany mladých ľudí vysoký záujem. Výsledkom je aj to, že mnohé agropotravinárske profesie dlhodobo pociťujú nedostatok pracovníkov a vysoký vekový priemer. Výnimkou nie je ani pekársky sektor. Ten aktuálne varuje, že môže dôjsť aj k obmedzovaniu výroby.
Výpadky
„V našom zväze sú zastúpení zamestnávatelia, ktorí majú celkovo až 12 200 zamestnancov. Aktuálne máme výpadok zamestnancov na úrovni asi 20-25 percent, dokonca máme aj zamestnávateľa, ktorému chýba už tretina pracovníkov,“ skonštatoval Milan Lapšanský, riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Príčinou výpadku ľudí v závodoch je vysoká chorobnosť aj odchod do predčasného dôchodku. Práve pri ňom sa v uplynulom období pozmenili podmienky a niektorým ľuďom sa tak skorší odchod zo zamestnania na penziu oplatí.
„Jeden z našich členov deklaruje, že mu takto odchádza až 7 percent zamestnancov. Práve v tomto období si vyberajú nevyčerpané dovolenky. Majú plné právo si ich vyčerpať, v práci tak chýbajú,“ dodal Lapšanský.
Práve pred Vianocami majú pekárne väčšie objednávky zo strany obchodov – aj trojnásobne prevyšujú tie bežné. Pracovné sily sú tak v pekárňach o to potrebnejšie. Navyše, situáciu komplikuje aj nastupujúca vlna chrípky, ktorej najvyššia sila sa zatiaľ ešte neprejavila a očakáva sa v nadchádzajúcom období.
„V prípade, že bude veľký výpadok zamestnancov z titulu chorobnosti, budeme musieť obmedzovať pracovné zmeny alebo ich rušiť a pri výrobe sa budeme sústrediť najmä na najpredávanejšie druhy chleba a pečiva,“ vysvetlil Lapšanský.
Študujú na trinástich školách
Hoci v čase vysokej chorobnosti a čerpania dovoleniek sa problémy s nedostatkom pracovníkov znásobujú, v pekárskom sektore, tak ako v celom agropotravinárstve, je problém dlhodobejší. Mnohé závody majú vysoký priemerný vek zamestnancov a pri odchode najstarších do dôchodku je problém nájsť nových.
„K dnešnému dňu je na portáli Profesia.sk zverejnených 74 pracovných ponúk na pozíciu pekár/pekárka. Tento rok ich bolo spolu 1045,“ skonštatovala Ľubica Melcerová z pracovného portálu.
„V rámci pekárskeho stavu patrí problém s chýbajúcimi zamestnancami k prioritným. Stretli sme sa k tejto téme aj s novým ministrom pôdohospodárstva. Budeme navrhovať systém recertifikácie zamestnancov. Treba dodať, že systém duálneho vzdelávania v našom sektore nefunguje – hoci toto vzdelávanie študenti absolvujú, po skončení školy aj tak mnohí do odboru nenastúpia,“ uviedol Lapšanský.
V odbore pekár, pekárska výroba, prípadne pekár/cukrár a pekárska a cukrárska výroba u nás aktuálne študuje 333 študentov.
„Žiaci vo vybraných odboroch môžu študovať na trinástich stredných odborných školách,“ uviedlo ministerstvo školstva.
Podľa poskytnutej štatistiky v pekársko-cukrárskych odboroch vlani absolvovalo a teda ukončilo vzdelanie 65 žiakov. Priemerná mzda v pekárskom sektore sa v druhom štvrťroku tohto roka pohybovala na úrovni 1006 eur. Podľa štatistík išlo o najnižšiu priemernú mzdu za dané obdobie v potravinárskom sektore.