Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Do predaja vstupujú mladé vína

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 180
UniCredit Bank 2018

Prvá ochutnávka aktuálnej vinárskej sezóny je už na stoloch. Do predaja sa totiž dostávajú prvé vína s označením mladé. Na trh ich možno uvádzať vždy v prvý novembrový pondelok.

„Pre vinára je mladé víno určite malým sviatkom. Je to vlastne obdobie, kedy môže prvýkrát pustiť víno daného ročníka do obehu. Pre konzumenta je to zas taká predzvesť daného ročníka. Už mladé vína nám výborne vedia odzrkadliť, aká bola úroda  a aký bol rok,“ vyjadril sa Samuel Waldner z Vinárstva Topoľčianky.

Mladé vína sa aj na Slovensku stávajú fenoménom. Zatiaľ čo francúzske božolé sa k milovníkom vína dostáva až koncom novembra a v susednom Česku môžu ľudia mladé víno ochutnávať až na Martina, u nás legislatíva určuje možný dátum predaja od prvého novembrového pondelka.

Nearchivovať, vypiť

„V našom prípade sme na mladé víno spracovali Savignon. Vinič ešte 5. septembra visel vo viniciach, následne sme ho spracovali a pokrstili. Treba si uvedomiť, že medzi oberaním a plnením do fliaš prejde veľmi krátky čas, u nás to bolo asi 6-7 týždňov. Celý ten technologický proces musí byť zachovaný, takže celé je to nastavené skôr na aromatiku. Aj preto tieto vína nie je dobré uchovávať, ale čo najskôr ich treba vypiť,“ dodal Dušan Bajan z vinárstva Terra Wylak vo Veľkom Záluží.

Podľa odborníkov sú mladé vína na pitie ideálne najneskôr do apríla ďalšieho roka. Na archiváciu ich nechávať netreba.

„Tento rok žičila oberačka aj skorým odrodám, potom bola chvíľu zima a neoberalo sa, ale nakoniec babie leto zapôsobilo úžasne a aj tie neskoršie odrody pekne dozreli. Aj mladé vína, aj tie, ktoré určíme na vyzrievanie a budú trochu neskôr, budú určite veľmi kvalitné, lebo cukornatosť, kyselinky aj celkový zdravotný stav tento rok bol vynikajúci,“ dodal Štefan Ailer z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva SPU v Nitre.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Facebook Vinárske závody Topoľčianky

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1411 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.