Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jar LEFT
Branding VUB 2020 Jar RIGHT
Branding VUB 2020 Jar TOP
Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Chuť medu vo víne

chat_bubbleKomentáre: 1 visibilityZobrazenia: 301

Vinári konečne spracúvajú aj slamové víno. Po jesennej oberačke usušené strapce hrozna putujú do lisu.

„Tri mesiace sa muselo hrozno sušiť zavesené na špagátoch. Pravidelne sme ho kontrolovali, pri tom sme zisťovali úbytok váhy na konkrétnych vytipovaných strapcoch a to nám pomáhalo rozhodnúť sa, kedy je správna doba na lisovanie. Kontroluje sa vždy aj kvalita strapcov, či ich nenapadla pleseň a ak áno, takéto strapce sú potom odstránené,“ vysvetlil vinársky technik Jozef Záhorský z vinárstva v Topoľčiankach.

Vinárstvo zo zlatomoravského okresu patrí k hŕstke, ktoré sa výrobe slamového vína stále venujú. Chcú pri tom zotrvať aj v budúcnosti, rovnako ako pri výrobe ľadového vína. Jeho zberu v tomto roku počasie nepraje a podobne to bolo aj v minulých rokoch. Oberačka koncom januára sa síce vyskytla aj v minulosti, čakanie na poriadne mrazy je však z roka na rok náročnejšie.

„Čo si pamätám, myslím, že sa vždy podarilo dorobiť ľadové víno buď v danom roku alebo potom v januári. V Topoľčiankach máme našťastie dobré klimatické podmienky na výrobu ľadového vína. Skôr sa nám stalo, že keď sme nechali hrozno na ľadové víno v našich ďalších viniciach napríklad na juhu Slovenska, tam sa lokálne stalo, že sa to nepodarilo. Ale Topoľčianky sú jedna zo severnejších oblastí. Aj napriek problémom s počasím, nedá sa hovoriť o tom, že by sme výrazne cítili globálne klimatické zmeny. Skôr sú problémom výkyvy počasia – týždeň je teplo, ďalší týždeň mínusové teploty. Ale zatiaľ je to do takej miery, že by sme to mali zvládnuť,“ uviedol Samuel Waldner.

Ľadové víno je pre vinárov na spracovanie jednoduchšie a menej prácne, ako slamové víno. Hoci bežní spotrebitelia chuť medzi nimi spravidla nerozpoznajú, rozdiely tam sú. Rovnako sú aj v spracovaní hrozna.

„Pri slamovom víne sa s každým strapcom manipuluje dvakrát. Treba ho odstrihnúť vo vinohrade, vyvešať na špagáty na povalu, a po troch mesiacoch zase zvešať a presypať do lisu. Naproti tomu pri ľadovom víne je hrozno stále na koreni a stačí jedna oberačka a hrozno sa lisuje. Rovnako na slamové víno potrebujete mať vytvorené podmienky, potrebujete priestor na sušenie, ktorý je priestranný a dobre vetrateľný, takže aj v tomto je to náročnejšie“ dodal Jozef Záhorský.

Pri výrobe ľadového aj slamového vína plánujú vinári z Topoľčianok aj napriek prácnosti a problémom s počasím zotrvať aj v ďalších rokoch.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Facebook Vinárske závody Topoľčianky - Strapce Frankovky modrej čakajúcej na ľadový zber v Topoľčiankach.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1453 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

1 komentár

  1. DoesntMatter
    26. januára 2020

    Topolcianky tu, Topolcianky na Markize…
    Hlavne, ze patria medzi top dovozcov a falsovatelov vina a mustov zo zahranicia. A aj vdaka nim je nase vinohradnictvo a vinarstvo tam, kde to uz stratilo dobre meno. Takto sa robi marketing.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.