Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jar LEFT
Branding VUB 2020 Jar RIGHT
Branding VUB 2020 Jar TOP
Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Chovateľom by pomohla vyššia spotreba

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 333

Stavy oviec na Slovensku v porovnaní s minulosťou klesli o státisíce. Pred dvadsiatimi rokmi sme ich u nás chovali aj okolo 700-tisíc, teraz je to asi 360-tisíc.

„Všeobecne možno povedať, že za posledných 5-rokov došlo k poklesu stavov oviec o 40-tisíc kusov. Dôvod je ekonomický a spočíva aj v nedostatku pracovnej sily,“ uviedla Jana Holéciová z SPPK.

Hľadanie zamestnancov je však len jedným z viacerých problémov v tomto sektore. Chovateľov trápi aj odbyt jahniat, ktorý stále nenapĺňa predstavy.

„Teší nás, že odbyt jahňaciny z roka na rok stúpa, ale stále nie je taký, ako by sme chceli. Najväčším odberateľom slovenskej jahňaciny zostáva taliansky trh, pre ktorý je naša produkcia známa svojou kvalitou. Pre nás by bolo ideálne, ak by sa jahňacina i baranina, ktorú na Slovensku vyprodukujeme, u nás aj skonzumovala,“ vysvetlil riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz Slavomír Reľovský.

Aktuálna spotreba na obyvateľa – jedna slabšia porcia guľášu

Aktuálna spotreba jahňacieho mäsa sa na Slovensku pohybuje na úrovni asi 0,13 kg na osobu a rok.

„Je to naozaj len taká slabšia porcia guľášu. Naším cieľom je, aby spotreba dosiahla aspoň 3 kg na obyvateľa a rok. To by posunulo slovenské ovčiarstvo do úplne iných a žiadaných dimenzií,“ dodal Reľovský.

Ovce sa u nás dlhodobo považujú za trojúžitkové zvieratá – a to vďaka možnosti využiť ich na vlnu, mäso aj mlieko. To však už v súčasnosti celkom neplatí. Chovatelia sa dlhšie boria s problémovým odbytom vlny, o ktorú je minimálny záujem. O mäso je zas záujem predovšetkým počas veľkonočných sviatkov, zvyšok roka ho Slováci na tanier nevyhľadávajú. Stále tak platí, že najviac sa chovateľom oplatí produkcia ovčieho mlieka a výrobkov z nich.

„Zrejme aj spotrebiteľ prijal výrobky z ovčieho mlieka lepšie ako ovčie mäso. Sú pre neho zaujímavejšie, takže sa snažíme chovať ovce najmä na mlieko. Máme tu však aj negatívum, a to v podobe dovozu ovčieho mlieka zo zahraničia, najmä z Francúzska, ktoré má nižšiu cenu. Spracovatelia potom zas tlačia na nižšiu výkupnú cenu, čo nám opäť zhoršuje ekonomiku chovu oviec,“ dodáva Milan Halmeš z PD Žemberovce.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1496 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.