Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Slamové víno predbehlo ľadové

víno
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vinári v Topoľčiankach v minulom týždni obrali z povál vysušené strapce hrozna, aby z nich dorobili slamové víno. Vďaka počasiu v uplynulom roku strapce dozreli o čosi skôr ako po iné roky. Vysušené hrozno totiž spravidla putuje do lisu až vo februári.

„Vo vinici sme frankovku modrú zberali na prelome septembra a októbra, takže teraz ju už môžeme lisovať. Cukornatosť musí dosiahnuť najmenej 27 stupňov, ale toto hrozno už pri zbere malo 22-23 stupňov, takže očakávame výrazne vyššiu cukornatosť,“ vysvetlil vinársky technológ z Chateau Topoľčianky Roman Komárňanský.

V Topoľčiankach zvyknú slamové víno dorábať najmä z frankovky modrej, alibernetu, rizlingu rýnskeho a tramínu červeného.

„Na slamové víno nemáme predurčený vinič, ktorý rastie vo vinohradoch. Ale snažíme sa vyberať skôr také hrozno, ktoré má kvalitnejšiu pôdu, dobrú cukornatosť a tiež dobrý pomer kyselín,“ uviedol vinohradník Zoltán Molnár.

Vo vinárskych závodoch spracúvajú nielen úrodu z Topoľčianok, ale napríklad aj z Veľkého Zálužia, Ladíc či Jelenca. V tomto roku v Topoľčiankach spracujú asi 5 ton vysušených strapcov.

„Tento ročník bol veľmi dobrý na sladké vína, pretože už prvotná surovina bola zdravá a bez napadnutia nejakou plesňou či inou chorobou,“ dodal Roman Komárňanský.

Zatiaľ čo slamovému vínu počasie prialo, pri ľadovom si museli počkať. Zberali ho až v utorok (22. január 2018), keď teploty konečne klesli pod mínus sedem stupňov.

„Do utorka sa javilo, že by sme mohli vinič pozbierať, ale stále neklesla teplota dostatočne. Sme radi, že sa to už v utorok podarilo,“ uzavrel výrobný riaditeľ Chateau Topoľčianky Miloš Ševčík.

Autor článku: Ivana Kaliská

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments