Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Úroda ovocia je dobrá, cítia to aj pálenice

Úroda ovocia je dobrá, cítia to aj pálenice
insert_photoTASR/Henrich Mišovič - Obrazy Veľkonočného pondelka - šibačka, kraslica, korbáč, stužka či pálenka.

Na Slovensku funguje vyše 250 pestovateľských páleníc. Ich situácia značne závisí aj od úrody ovocia. Tomu sa tento rok pomerne dobre darí – hoci sady a záhrady opäť neobišli jarné mrazy, na rozdiel od minulých rokov sa predsa len urodilo aj isté množstvo marhúľ. Lepšie ako po minulé roky je to s čerešňami, višňami aj broskyňami. Úroda jabĺk sa nateraz ukazuje vo veľmi dobrom svetle.

„Vlani pomrzlo takmer všetko ovocie, takže táto sezóna sa dá hodnotiť lepšie, ako vlaňajšia. Nielen veľkopestovatelia, ale aj záhradkári a drobní pestovatelia ovocie majú. Najmä marhúľ je podstatne viac, ako bolo posledné dva roky,“ skonštatoval Tomáš Holota, podpredseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.

Sezóna ovocia je tento rok mierne posunutá, aj preto sa v niektorých páleniciach začala skôr. Podľa predpokladov by mohla trvať až do apríla budúceho roka.

„Vyzerá to tak, keďže ovocia je dosť a najmä jablká sa ukazujú veľmi pekne. Pre ovocinárov nastal problém s tým, že ich na mnohých miestach poničili krúpy, a teda nebude ich toľko na uskladnenie, ale skôr na pálenie a výrobu alkoholu. Teda sezóna môže byť predĺžená aj o jesenné ovocie,“ uviedol T. Holota.

Aj keď je ovocia viac, do páleníc sa ho nedostáva toľko, ako v minulosti.

Zákazníci prinášajú menej kvasu

„Nemôžeme hovoriť o tom, že by sme mali menej zákazníkov, to nie. Zákazníkov chodí viac, ale pozorujeme, že nosia na vypálenie menej kvasu, ako tomu bývalo v minulosti, pár rokov dozadu. Často donesú len základné minimálne množstvo na vypálenie. Predpokladáme, že to má dva hlavné dôvody. Prvým je samozrejme klíma a s ňou súvisiace množstvo ovocia, a tým druhým je určite cena. Tá v mnohých páleniciach za posledné dva roky narástla aj o polovicu,“ vysvetlil podpredseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov.

Cena za liter 52 – percentného alkoholu sa aktuálne pohybuje od 7 do 12 eur. Pod rastúce ceny sa podpísali vyššie ceny energií a najmä vyššie spotrebné dane.

„Ako Združenie sme apelovali na ministerstvo financií, aby spotrebnú daň nedvíhalo, keďže podľa nás by bol výber daní vyšší, ako je v súčasnosti. Ľudia by totiž do páleníc chodili viac a s väčším množstvom. Vyplynulo to aj z nášho výskumu, ktorý sme robili spolu s nitrianskou univerzitou. Pýtali sme sa zákazníkov, ako by reagovali na nižšiu spotrebnú daň a ako na vyššiu, a takmer všetci uviedli, že ak by daň bola nižšia, nosili by do páleníc viac kvasu na vypálenie. Naše argumenty ale vypočuté v minulosti neboli,“ dodal Tomáš Holota.

Spotrebnú daň ministerstvo financií zvýšilo od apríla minulého roka, a to o 30 percent. V súčasnosti tak daň dosahuje 1 404 eur z hektolitra stopercentného alkoholu.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR/Henrich Mišovič - Obrazy Veľkonočného pondelka - šibačka, kraslica, korbáč, stužka či pálenka.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments