Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Článok dňa Potravinárstvo Z ekonomiky

Tatranci udržali spracovanie mlieka v Nitre

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 368
UniCredit Bank 2018

Pred trinástimi rokmi hodili záchranné koleso nitrianskej mliekarni Tatranci. Vtedy, na začiatku roka 2007, existovala obava, že mliekareň, ktorú opúšťal holandský Friesland, postihne rovnaký osud, ako spracovateľov v Nových Zámkoch, Trnave, alebo vo Veľkom Krtíši. Z týchto mliekarní vycúvalo len dva roky predtým talianske Sole. U prvovýrobcov mlieka zaťalo poriadne hlbokú sekeru a spracovanie mlieka sa tu už nikdy nepodarilo obnoviť.

Príbeh nitrianskej mliekarne je iný, aj keď aj tu majú na zahraničného investora ťažké srdce. Podľa Gabriely Matečnej, ministerky pôdohospodárstva, vtedajší investor z mliekarne vyviezol dve technologické linky, ktoré mohli byť atraktívne pre budúceho investora.

„Jedným bola linka na šľahané výrobky a druhým na sušenie mlieka,“ uviedla ministerka v piatok (21.6.2019) počas návštevy spracovateľa Agro Tami v Nitre.

Aktuálne sa nitrianska mliekareň v hlavnej miere zameriava na kyslomliečne a termizované výrobky. Mesačne vyrába 6-miliónov kusov jogurtov a vyprodukuje 380-ton nátierok.

„Denne spracovávame 300-tisíc litrov mlieka,“ uviedol Peter Schultz, predseda predstavenstva Agro Tami.

Samotný nitriansky závod vyrába aj trvanlivé mlieko. Do novej tetrapackovej linky smerovala aj ostatná investícia v hodnote asi 1,3-milióna eur. Produkcia „škatuľového“ mlieka ale nie je nosnou časťou výrobného programu. Prioritne sa zameriavajú na výrobky s vyššou pridanou hodnotou.

Spotrebiteľ vníma najmä cenu až potom príchuť

„Mliečne produkty s dobou spotreby do jedného mesiaca vyrábame na objednávku svojich partnerov,“ hovorí vedúci výroby Agro Tami, ktorý sa nám nepredstavil.

Keď sú objednávky na výrobky s krátkou dobou spotreby nižšie, orientujú sa trvanlivé mlieko, kde je najnižšia marža, ale doba trvanlivosti až pol roka.

A ako sa menia chute spotrebiteľa v posledných rokoch čo sa týka napríklad jogurtov? Vedúci výroby nitrianskej mliekarne hovorí, že zákazník neuprednostňuje žiadnu príchuť.

„Spotrebiteľ sa zameriava najmä na najlacnejšie výrobky, ktoré sú na pultoch reťazcov v akcii,“ myslí si vedúci výroby nitrianskej mliekarne.

Celkovo skupina mliekarní v Kežmarku, Nitre a Senici, ktoré ovláda Mikuláš Bobák, vyrába až 240-typov produktov a spracuje tretinu slovenského mlieka. V roku 2018 otvorili prevádzku na výrobu plesnivých syrov typu Camembert, ale aj tvrdých a parených syrov, či bryndze v Senici.

Autor článku: Juraj Huba – poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1413 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.