O družstevníctve sa mnohokrát hovorí s dešpektom a ako o prežitej forme hospodárenia. Treba ale poznamenať, že najmä poľnohospodárske družstvá, tak ako ich poznáme na Slovensku, nie sú vo svete bežné. Skôr ide o organizácie, ktoré zabezpečujú svojim členom odbyt, alebo zaobstaranie vstupov do výroby.
Tuzemskí výrobcovia potravín podľa predsedu Únie potravinárov Slovenska (ÚPS) už pociťujú dôsledky globálnej hospodárskej krízy vyvolanej finančnou krízou. Okrem odbytových problémov, súvisiacich s rastúcim dovozom, sa sťažujú najmä na jednostrannosť vzťahov s veľkými obchodnými sieťami, ktoré v súčasnosti realizujú rozhodujúcu časť potravinárskeho tovaru.
Minulotýždňové počasie žatve na Slovensku prialo a nás preto znova zaujímalo, ako pokročil zber hustosiatych obilnín a repky. Nemenej podstatný je vývoj cien poľnohospodárskych komodít, ale aj faktory, ktoré ho môžu do budúcnosti ovplyvniť. Oslovili sme preto Štefana Adama z Odboru poľnohospodárstva a služieb Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Takmer osemdesiat míľ južne od Dallasu sme sa zastavili v spracovateľskej prevádzke bavlny. Tú vykupujú od približne 15 až 20 miestnych farmárov. Výsledným produktom sú približne 250 kilogramové balíky bavlny, ktoré putujú na ďalšie spracovanie. Ročne ich na farme Birome Gin Company vyrobia približne 13 800.
Najkomentovanejšie za 7 dní