Zadajte hľadaný výraz

  • Inzercia
Komerčné informácie Z domova

Stále viac slovenských poľnohospodárov získava certifikát GLOBALG.A.P. Čo z toho majú spotrebitelia?

Stále viac slovenských poľnohospodárov získava certifikát GLOBALG.A.P. Čo z toho majú spotrebitelia?
insert_photoKaufland

Iniciatívu GLOBALG.A.P (Good Agricultural Practice) založili európske maloobchodné supermarkety s jasným cieľom. Zabezpečiť, aby poľnohospodárske produkty, ktoré ponúkajú vo svojich regáloch, boli pestované udržateľným spôsobom a nepoškodzovali ľudské zdravie. GLOBALG.A.P tak zjednotila všetky normy fungujúce v rôznych štátoch a iniciatíva sa stala globálnym štandardom platným po celom svete.

Udržateľné pestovanie

Dnes je v nej registrovaných 80 % veľkých maloobchodných predajcov aj výrobcov v Európe, vrátane Kauflandu, ktorý pod jednou strechou ponúka široký sortiment čerstvého ovocia a zeleniny. Keďže spolupracuje aj s domácimi dodávateľmi, snaží sa ich motivovať, aby sa tiež zapojili do tejto certifikácie.

Dôležitosť ochrany životného prostredia si dobre uvedomujeme, preto sa už od roku 2006 zasadzujeme za trvalo udržateľné poľnohospodárstvo,“ konštatuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko. „Vytvorili sme vlastný Manažment pesticídov, ktorého súčasťou sú okrem iného aj odbery vzoriek v sortimente zeleniny a ovocia a analytické rozbory na obsah rezíduí účinných látok. V roku 2019 sme sa stali súčasťou organizácie GLOBALG.A.P. a záleží nám na tom, aby jeho štandardy spĺňali aj naši dodávatelia.“

Poľnohospodári pod dohľadom

Čo presne to znamená pre slovenských poľnohospodárov? Že každý krok ich pracovného kolotoča je pod prísnym dohľadom a pravidelný každoročný audit potvrdí, či certifikát GLOBALG.A.P získajú aj na nasledujúce obdobie.

„Začína to už pri pestovaní sadeníc, ale týka sa to aj kvality pôdy, manipulácie so zeleninou alebo hygieny pri balení a pri rozvoze. Aj voda zo zavlažovacích systémov prechádza testami v laboratóriu a rovnako to platí pri zbere. Ešte skôr, než so zbieraním zeleniny na poliach začneme, vzorky z každého druhu posielame na analýzu, ktorá zisťuje obsah rezíduí, či prítomnosť pesticídov alebo ťažkých kovov. Tieto parametre sa pravidelne kontrolujú pri každoročnom audite,“ vysvetľuje konateľ Adrián Nagy z firmy Adkon, ktorá na poliach neďaleko Dunajskej Stredy pestuje lahôdkovú cibuľku, reďkovku, kel, karfiol, či kapustu.

Len z kukurice cukrovej dodá do domácich predajní vyše tristotisíc kusov a najnovšie spúšťa aj pestovanie romanesca, ktorý je mixom brokolice a karfiolu. Slovenský trh tak zásobuje zeleninou, ktorá sa pestuje so šetrným prístupom k životnému prostrediu

„Certifikát zaručuje aj to, že každá plodina je vysledovateľná. V prípade komplikácií dokonca vieme ihneď zistiť, na ktorej parcele rástla, aj kedy sme ju zberali,“ dodáva Adrián Nagy.

Certifikát ako garancia

Transparentnosť a udržateľnosť, to sú najdôležitejšie parametre potrebné pre získanie GLOBALG.A.P. Všetky procesy, ktoré sa začínajú prípravou pôdy určenej na pestovanie, aj všetky fázy výroby až po dodávky spotrebiteľovi sú pod kontrolou a každá činnosť sa podrobne zaznamenáva. Od roku 2020 je držiteľom špeciálneho osvedčenia aj spoločnosť Mykopesta zo Stupavy, ktorá slovenské domácnosti zásobuje hlivou ustricovou, hlivou žltou či hubami shiitake.

Certifikát má ešte prísnejšie normy ako tie, ktoré určuje slovenská legislatíva. S čistým svedomím môžem povedať, že hliva alebo shiitake, ktoré rastú v našich halách, sú pestované ekologicky. Dokonca pri tom nepoužívame žiadne hnojivá, tak to robil už môj starý otec, ktorý sa hubám pred  vyše 40 rokmi začal venovať, lebo to bol jeho koníček,“ hovorí manažér výroby Martin Bartaloš zo spoločnosti Mykopesta.

Výzva pre domácich dodávateľov

A čo z toho má bežný slovenský spotrebiteľ? Odborníci tvrdia, že človek by mal za deň zjesť aspoň päť porcií zeleniny a ovocia, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca odporúča minimálnu dennú dávku 400 gramov. Lenže nie je mrkva ako mrkva, ani jablko ako jablko a ak zákazník netuší, kde a za akých podmienok sa pestovali, nedokáže posúdiť ich kvalitu. Veď aj vedci z organizácie Pesticide Action Network zistili, že množstvo ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe stúplo počas rokov 2011 až 2019 o 53 percent. Ako teda zistí, že plodiny, ktoré zaradil do jedálneho lístka, neuškodia jeho zdraviu? Odpoveďou je GLOBALG.A.P, ktorý to garantuje a stal sa tiež zárukou, že pri pestovaní či chove sa berie ohľad na životné prostredie, bezpečnosť práce zamestnancov aj ochranu zvierat.

Aj preto obchodný reťazec, ktorý v roku 2022 zaradil do predaja takmer 27-tisíc ton zeleniny a viac ako 5-tisíc ton ovocia zo Slovenska, považuje za dôležité, aby certifikát získali aj domáci pestovatelia.

Snažíme sa posúvať veci k lepšiemu aj v spolupráci s dodávateľmi, od ktorých vyžadujeme dodržiavanie požiadaviek GLOBALG.A.P,“ dodáva Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko. „Tak majú zákazníci istotu, že poľnohospodárske produkty z našich predajní spĺňajú prísne normy pre potravinovú bezpečnosť.“

Autor článku: PR Kaufland
Zdroj obrázku: Kaufland

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments