Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Slamový zber v Topoľčiankach príjemne prekvapil

Slamový zber v Topoľčiankach príjemne prekvapil

V Topoľčiankach sa úspešne uskutočnil aj druhý slamový zber. Po jesennom zbere vo viniciach tentoraz oberali hrozno na povale vinárstva. Frankovka modrá, ktorá tam vyše tri mesiace schla v prievane, potešila aj prekvapila.

„Uplynulá sezóna bola pomerne vlhká a tak hrozno nebolo v ideálnom stave. Je pravdou zas aj to, že pri zbere vo vinici sme ho preberali. Druhý zber je tak dobrý, strapce krásne preschli a dá sa povedať, že som spokojný, dokonca prekvapený,“ vyjadril sa vinohradník Zoltán Molnár.

Vinárstvo každoročne dorába slamové víno odrôd Devín, Tramín červený, Frankovka modrá a Dunaj. Na konte má s týmito vínnymi špecialitami aj úspechy.

„S našim novošľachtencom, odrodou Devín, sme už dvakrát po sebe získali na svetovej súťaži Austrian Wine Challenge v Rakúsku šampióna sladkých vín. Na poslednom ročníku súťaže, ktorý bol vlani, bolo naše slamové víno ročník 2018, ohodnotené ako najlepšie sladké víno sveta. To nám dáva zadosťučinenie, že robíme kvalitné slamové vína, a je to aj motiváciou do budúcnosti,“ uviedol marketingový manažér vinárstva Adam Žilík.

Pri slamovom víne musia strapce hrozna schnúť na povale, prípadne na slame a v dobre vetraných podmienkach najmenej 90 dní. Dôvodom je odparovanie vody, vďaka ktorému sa v hrozne skoncentrujú kyseliny a cukor.

„Pri zbere vo vinici musí byť cukornatosť okolo 27 stupňov, pri druhom zbere na povale je to už viac. Napríklad pri dnes obratej frankovke modrej je to 32 až 34 stupňov cukornatosti normalizovaného muštomeru,“ doplnil Žilík.

Vinárstvo v Topoľčiankach sa produkcii slamového vína venuje každoročne. Hoci ide o zložitejšiu prácu, ktorá vyžaduje viac roboty aj vo viniciach, špeciality sa vzdať nechce. Aktuálne obraté hrozno po vylisovaní bude zrieť niekoľko mesiacov. Výlisnosť je pritom výrazne nižšia ako pri bežnom hrozne – len okolo dvoch decilitrov z kilogramu hrozna.  Na pulty obchodov sa hotové slamové víno vo fľašiach dostane približne o rok.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1551 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.