Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Jahody dozreli! Poľnohospodári hľadia na spotrebiteľa a pestrosť poľnej produkcie

Jahody dozreli! Poľnohospodári hľadia na spotrebiteľa a pestrosť poľnej produkcie
insert_photoautorka

Asi päťdesiatka jahodovísk po celom Slovensku postupne otvára svoje brány zberačom. Vo väčšine nejde o brigádnikov, ale o samozberačov. Prvé letné ovocie už naplno dozrelo a o zber úrody sa v mnohých prípadoch postarajú priamo spotrebitelia.

„Posledné tri roky udržiavame približne 50 jahodovísk určených na samozbery. Viacerí pestovatelia sa už poučili z vlastných chýb a ponúkajú spotrebiteľom prvotriednu kvalitu. Základom je dostatočný počet jedincov, profesionálna starostlivosť o porasty, ošetrovanie a najmä kvapková závlaha,“ uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.

Už začiatkom týždňa rozbehli samozber napríklad pri Trnave alebo Nitre. V Jelenci neďaleko Nitry počas prvého dňa pozbierali samozberači dozreté plody asi za tri hodiny. Jahodovisko tak svoje brány otvorilo opäť po niekoľkodňovej prestávke.

Trnovec nad Váhom

V Trnovci nad Váhom (okres Šaľa) zas pestovatelia zbierali plody už dva týždne najmä pre potreby predaja v stánkoch a vlastných predajniach. Samozberačov na plantáž pustili, až keď sa naplno začervenala.

„Jahody pestujeme asi 14 rokov. Jahodoviská pravidelne obnovujeme, takže plody sú pekné, chutné, veľké a je ich aj veľa. Pred mrazmi sa nám ich podarilo uchrániť. V máji im neublížili ani dažde. Úroda je tento rok dobrá. S cenou sme však museli ísť trošku hore, pretože všetko zdraželo. Oproti vlaňajšku sú ceny o 20 centov vyššie, ale ani to nie je adekvátne tomu, ako rástli výdavky,“ skonštatoval pestovateľ Pavol Abrahám.

Dozrievaniu jahôd v uplynulých týždňoch pomohli dažde, na druhej strane však na niektorých poliach spôsobili podmáčanie. Aktuálne pestovatelia potrebujú čo najviac teplých a slnečných dní, aby úroda postupne dozrievala. Mnoho pestovateľov má nasadených viacero odrôd, aby tak vedelo vyhovieť zákazníkom počas dlhšieho obdobia postupného dozrievania.

Ivanka pri Nitre

„Naše jahodovisko nepatrí k výmerou najväčším, máme len zhruba 2,6 hektára. Plochu máme rozdelenú na štyri časti. Na jednej je ročný porast, ktorý sme vysádzali vlani, pričom sme sa rozhodli pre zmenu a jahodovisko sme založili na vyvýšené záhony. To sme predtým nemali. V ďalšej časti sú jahody zasadené pred dvomi rokmi a v tretej časti máme porast, ktorý sme vysádzali predtým ešte extenzívne – na zemi, čiže je tam slama. Poslednú štvrtinu jahodoviska máme momentálne v príprave, tento rok sme tam nasadili hrášok, ktorý tiež chceme ponúkať v rámci samozberu,“ skonštatoval Róbert Meszároš, predseda Poľnohospodárskeho družstva Ivanka pri Nitre.

Zmena spôsobu pestovania sa pestovateľovi osvedčila. Jahody v Ivanke pri Nitre pestujú štyri roky, cieľom je najmä diverzifikácia klasickej poľnej produkcie a priblíženie sa k lokálnym spotrebiteľom, ktorí jahody vyhľadávajú. V rámci samozberu, ktorý odštartuje v sobotu, ich chce družstvo prilákať aj známou kombináciou jahôd a vína frizzante, ktoré má po novom v sortimente.

„Úrody je, povedal by som, dosť. Prvé kvety boli chytené jarnými mrazmi, ale snažili sme sa to zachrániť aj za pomoci zakrývania textíliami vždy, keď sme mali avizovaný prízemný mráz. Ako vidieť, myslím si, že jahôd je dosť. Pomohla aj nová technológia a výsadba na hrobliach, takže sa oplatí obnovovať porast,“ dodal Meszároš.

Mráz podľa odhadov tento rok poškodil asi 30 percent porastov jahôd. Tie, ktoré mu odolali, budú postupne dozrievať. Samozbery tak budú pokračovať počas väčšej časti júna.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

5 1 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments