Rodinná farma môže byť cestou k úspechu
Svoju rodinnú farmu v Sejkove v okrese Sobrance považuje jej majiteľ Jozef Karch za úspešnú.
„Obrábam 666 hektárov pôdy, na ktorej pestujeme najmä repku olejnú, pšenicu, jačmeň, kukuricu a slnečnicu. Takisto sa venujeme živočíšnej výrobe. Ročne sa u nás vyprodukuje 2000 kurčiat, 1000 moriek a asi 500 ošípaných,“ prezradil o svojom podnikaní.
Podľa Karcha podmienky na poľnohospodárske podnikanie nie sú ružové. „Mám výhodu, že som začínal z mala. Z koruny som musel vyrobiť dve, aby som prežil a mohol sa rozvíjať. Nič som neprivatizoval, nič mi nespadlo z neba,“ priznáva Karch.
Podľa jeho názoru mnohí manažéri nezvládli podnikanie práve pre to, lebo sprivatizovali veľké družstvá.
„Podmienky máme všetci rovnaké. Ja som však svoje podnikanie vždy modeloval tak, že môžu prísť aj horšie časy. Nebral som zbytočné úvery, neprevážal sa na drahých autách. Zisk z podnikania išiel do zveľaďovania farmy. Preto dnes môžem prežiť,“ doplnil Karch.
Ako dodal, plakať nad situáciou a nadávať na štát nikomu nepomôže. „Ceny určuje trh. Ak si uvedomíme, že Slovensko produkuje zhruba dve percentá poľnohospodárskej produkcie EÚ, je jasné, že to nie sme my, kto určuje trend,“ povedal.
Doplnil, že podľa neho je cesta jednoduchá. Minimalizovanie nákladov a zdravý rozum. „Konečne by som sa rád dočkal toho, aby sa objavil niekto od koho by som sa mohol niečo priučiť. Bohužiaľ takých nenachádzam,“ priznal Karch.
Súčasnú situáciu prirovnáva k boju o prežitie. „Vlani som mal pekný zisk a aj na daniach som štátu odviedol pekné peniaze. Bohužiaľ, tohto roku bude zisk minimálny a ani štát si na mne nepríde na svoje. Ale viem, že prežijem aj túto krízu a že podnik, ktorý som založil, má budúcnosť,“ uzavrel.
Vždy som obdivoval poľnohospodárov, pre ich vieru, že ten nasledujúci rok bude priaznivejší.
Tiež obdivujem ich vieru v lepší budúci rok.Zároveň som
presvedčený,že táto ich viera v spojení s tvrdými a neustále sa meniacimi podmienkami „vyrába“ tak múdrych a
podnikateľsky prezieravých ľudí akým pravdepodobne p. Karch je.