Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Producenti iniciovali petíciu na záchranu slovenskej bryndze

Producenti iniciovali petíciu na záchranu slovenskej bryndze
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Program tradičnej Ovčiarskej nedele v pribylinskom skanzene získal ďalší rozmer. Drvivá väčšina účastníkov podpísala petíciu na záchranu slovenskej bryndze, ktorú iniciovali jej producenti a predstavitelia záujmových pôdohospodárskych združení.

„Týmto spôsobom chceme upozorniť širokú verejnosť a kompetentných na reálnu hrozbu, ak ministerstvo pôdohospodárstva pristúpi na avizovanú zmenu Potravinového kódexu SR, ktorá umožní umiestňovať na náš domáci trh výrobky s označením bryndza s menším ako 51-percentným obsahom ovčej hrudky,“ uviedol predseda Cechu bryndziarov Ján Keresteš.

Zároveň zdôraznil nezanedbateľný fakt, že bryndza by tak stratila charakter mimoriadne zdravého probiotického produktu.

„Bryndza s minimálne polovičným podielom ovčieho syra v sebe dokázateľne obsahuje látky účinne chrániace ľudský organizmus pred vážnymi civilizačnými ochoreniami, napríklad pred zhubnými nádormi hrubého čreva, osteoporózou či vysokým krvným tlakom,“ spresnil Keresteš.

Reálne hroziaci nekontrolovateľný dovoz lacných náhrad bryndze nespĺňajúcich doterajšie podmienky Potravinového kódexu SR zapríčiní podľa podpredsedu Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR Václava Fabriciho značný pokles dopytu po ovčom mlieku a syre. „Určite by to veľmi nepriaznivo ovplyvnilo chov oviec,“ podotkol.

„Pre slovenské ovčiarstvo by to znamenalo úplnú katastrofu. Počet oviec by sa onedlho znížil približne o 200.000 kusov a na našom ťažko skúšanom vidieku by prišlo o prácu niekoľko tisíc ľudí. Nesmieme to dopustiť, lebo slovenské ovčiarstvo a salašníctvo v súčasnosti potvrdzuje zaujímavý rozvojový potenciál,“ dodal predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav Otruba   Zázrivá
Stanislav Otruba Zázrivá
30. máj 2011 21:45

Bol som tam a je my naozaj do smiechu,keď naväčší pančovatelia a fušeri vykrikujú do sveta také sprostosti.Skutočná bryndza,nech ju vyrába aj hotenót sa vyrába zo 100% ovčej hrudky všetko ostatné je ,po český povedané šmejd! Naších chytrákov nachytali na hruškách a teraz sa vyhovárajú ako sopläví chlapci na piesku.Podobne… Celý komentár »