Obnovili tradíciu výkupu ovocia a lesných plodov. Dnes väčšinu spracujú pre domáci trh
Už niekoľko rokov rastie na Slovensku záujem o drobné a bobuľové ovocie. Súvisí to so súčasnými trendmi stravovania – stále viac ľudí dbá na pestrejší, chutnejší a zdravší jedálniček a tak sa z drobného a bobuľového ovocia stal v posledných rokoch gastronomický hit. Svoje o tom vedia v spoločnosti ZAGRO Michalovce, ktorá už desaťročia tento druh ovocia vykupuje. Za to obdobie však firma prešla zásadnou premenou. Kým pred dvadsiatimi rokmi bola čistým exportérom ovocia pre veľké firmy v zahraničí, v roku 2015 začali ovocie sami spracovávať do produktov s vyššou pridanou hodnotou.
„Vykupujeme rôzne drobné ovocie, ako lesné čučoriedky, brusnice, černice a mnohé iné,“ vypočítava konateľka spoločnosti Lucia Harmóciová.
Sama sa výkupu ovocia venuje už viac ako 30 rokov.
„Kedysi tu bola silná tradícia. Výkupom lesného ovocia sa zaoberal už môj otec. Keď som po vysokej škole nastúpila do firmy, čerstvé alebo zmrazené ovocie sme dodávali rôznym konzervárenským spoločnostiam, prípadne firmám, ktoré vyrábali potravinárske produkty,“ hovorí Lucia Harmóciová.
V tom období Michalovčania spracovali aj 400 ton ovocia ročne, ktoré exportovali hlavne do firiem ako Danone či Jelínek.
„Po vstupe do Európskej únie bol tento segment na Slovensku utlmený. Štáty ako Rumunsko či Bulharsko vedeli dodať túto surovinu lacnejšie. Viacerí odberatelia kvôli cene uprednostnili dodávateľov z iných krajín,“ spomína Lucia Harmóciová.
Vykupujú bio kvalitu
Výkup ovocia a lesných plodov michalovská spoločnosť znovu obnovila v roku 2015. Ale to už sa začali zaoberať lisovaním štiav. Z ovocia vyrábajú 100-percentné šťavy, džemy, sirupy a čaje. V súčasnosti spracujú 150 – 200 ton ovocia ročne. Majú okolo 40 dodávateľov z celého Slovenska, ktorých si dôkladne preverujú, aby bola zachovaná kvalita.
„Pri nákupe uprednostňujeme sady, ktoré majú certifikát bio kvality, alebo ovocie v rámci možností nebolo ošetrované chemickými postrekmi,“ približuje konateľka.
Niektoré druhy ovocia im však dodáva sesterská firma ZAMIO. Tá už v roku 2002 založila sady na aróniu a stala sa najväčším pestovateľom bio arónie na Slovensku. Od spoločnosti ZAMIO berú aj bazový kvet. Dôvod vysvetľuje Lucia Harmóciová:
„Od výkupu sme upustili, nakoľko v sesterskej firme máme dostatočne rozsiahle sady bazového kvetu. Máme špeciálnu technológiu na mrazenie bazového kvetu, ktorý sa musí hneď po zbere zmraziť. Mrazený bazový kvet robíme momentálne len v bio kvalite, len z certifikovaných stromov. Náš bazový kvet je veľmi žiadaný, takmer každý týždeň ide dodávka bazového kvetu pre spoločnosti ako Jelínek, Pereg a podobne. Bazový kvet sa využíva na výrobu vín alebo alkoholických nápojov, ale prednostne sa využíva na výrobu bazového sirupu.“
ZAGRO sa cielene upriamuje na ovocie, ktoré má zdravotné benefity. Ovocie lisujú za studena a listy spracovávajú sušením. Ovocie na výrobu 100-percentných štiav musí byť úplne čisté. Na jeho kvalitu dohliada priamo konateľka.
„Na výkup čučoriedok chodím vždy sama, aby som skontrolovala kvalitu. Vykupujeme len čučoriedky z daného dňa zberu, respektíve ich môžu dodať na druhý deň skoro ráno. Každú debničku osobne skontrolujem, aby sa nestalo, že je tam zamiešané ovocie, ktoré už podlieha biologickému rozkladu, ktoré by výrobky z ovocia znehodnotilo,“ hovorí.
Čučoriedky vykupujú hlavne z Liptova, okolia Popradu, ale aj z oblasti Starej Ľubovne. Ako pripomína skúsená spracovateľka, „každé ovocie si žiada vhodné klimatické podmienky a preto máme dodávateľov z celého Slovenska.“
Dopyt po kvalite
Aj keď dodnes je istý objem ovocia určený pre dlhoročných odberateľov, v posledných rokoch sa snažia čo najviac suroviny priamo spracovať. Vlastnými kapacitami spracujú asi 80 % ovocia, zvyšok smeruje k ďalším odberateľom. Medzi najviac spracovávané druhy ovocia patria arónia, čučoriedky a rakytník.
„V súčasnosti je však veľký dopyt aj po čiernej ríbezli, ktorá má vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Je veľmi chutná, takže aj výrobky z čiernej ríbezle sú veľmi žiadané,“ dopĺňa konateľka spoločnosti.
Okrem pestovania a výroby sa ZAGRO systematicky snaží upriamiť pozornosť zákazníkov aj na zdravotný benefit produktov.
„Evidujeme veľký dopyt po kvalitných výrobkoch, ktoré nemajú žiadne pridané konzervanty, alebo umelé sladidlá. Vyrábame z mrazenej suroviny, kde boli zastavené biologické procesy, aby ovocie bolo kvalitné. Aj počas pandémie koronavírusu bola požiadavka na prírodné produkty, ktoré obsahujú veľa bio aktívnych látok, veľmi vysoká. Skúsenosti nás presvedčili, že má význam zaoberať sa výrobou takýchto produktov,“ uzatvorila Lucia Harmóciová.
Mám čučoriedky na predaj ak by ste mali záujem
Mam záujem, o kúpu čučoriedky odkiaľ ste poprosím odpoveď.