Konopu odvážali domiešavačom
Pokus s výsevom konopy siatej, pestovanej na potravinárske účely, sa vydaril. Rastlinu so zámerom dopestovať ju v kvalite vhodnej pre potravinársky priemysel, vysiali v lokalite Piešťany – letisko na výmere 22 hektárov ešte v prvej polovici mája. V uplynulých dňoch porasty pokosili. Išlo o druhý pokus pestovania konopy siatej, ten prvý sa uskutočnil vlani v okolí Dvorov nad Žitavou. Vtedy bolo pestovanie zamerané na dorobenie konopnej slamy.
„Tento rok sme teda použili inú odrodu, určenú pre potravinárske účely. Išlo o odrodu Earlina 8, ktorá pochádza z Francúzska a na hektár je potrebných 25 kilogramov osiva. Tak ako vlani, keď sme chceli preukázať možnosti pestovania konopy na slamu, tak sme tento rok chceli preukázať aj možnosť pestovať ju na semená. To sa podarilo. Vzorky sme po prvej kosbe doručili Štátnemu veterinárnemu a potravinárskemu ústavu, ktorý na základe fyzikálno-chemických analýz a mikrobiologických skúšok potvrdil, že naša úroda spĺňa potravinárske parametre,“ vysvetlil Vladimír Veľký zo spoločnosti Cannabis Technologi.
Úroda sa vydarila
Kosba konopy pri Piešťanoch trvala asi 10 dní. V prípade tejto rastliny sa pri nej treba obrniť trpezlivosťou.
„Skúšali sme dva rôzne kombajny, a oba sa osvedčili. Treba to však brať tak, že konopa sa kosiť dá, ale nedá sa pri tom ponáhľať. Ako my hovoríme, je to veľmi točivá rastlina, ktorá sa rýchlo namotá na stroje. Preto treba byť opatrní. Kombajny pri kosení išli po poli rýchlosťou asi jeden a pol kilometra za hodinu, teda sa popri nich dalo ísť rýchlejšie pešo. Ale opakujem, kosiť sa to dá,“ dodal Veľký.
Úrodu zhodnotil ako veľmi dobrú nielen po kvalitatívnej, ale aj kvantitatívnej stránke.
„Mali sme asi jeden a pol tony z hektára, čo sa blíži k rekordným úrodám,“ dodal.
Podmienky sú u nás dobré
Podmienky na pestovanie tejto rastliny sú teda podľa neho u nás dobré. Vyhovuje jej teplota a nemá problém ani so suchými obdobiami.
„Konopa sa seje do asi dvojcentimetrovej hĺbky a keď sa prihnojí, veľmi dobre odštartuje a pridusí zelinu, predbehne ju. S vodou vie veľmi dobre hospodáriť a tým, že rastlina vrhá tieň a v poraste vie zadržiavať vlahu, počas leta nepotrebuje vodu, vydrží až do žatvy. Okrem toho, že vie dobre zadržať vodu, zachytáva aj isté množstvo CO2, ktorý sa tak cez rastlinu dostáva do pôdy. Okrem prihnojenia, ktoré sme robili v začiatkoch, sme nepoužili žiadne pesticídy. V rámci hnojiva sme použili len 175 kg močoviny a na produkciu semien jedno hnojivo v dávke 100 kg na hektár, “ vysvetlil Vladimír Veľký.
Konopa nepočká
Jedným zo špecifík konopy siatej pestovanej na semená je to, že po zbere sa musí čo najskôr dostať na ďalšie spracovanie.
„Je potrebné ju vyčistiť a vysušiť, lebo konopa má pri zbere vlhkosť okolo 19 až 23 percent. Na čističku a sušičku sa musí dostať do dvoch hodín po zbere, inak sa môže začať zaparovať a podobne. Takže nedá sa len tak odviezť vo vlečke. Preto sme ako novinku použili klasické domiešavače na betón, v ktorých sa konopa v bubne točila a bola neustále v obehu. To problémom zamedzilo,“ skonštatoval Veľký.
V rámci potravinárskej kvality sa semená dajú využiť napríklad v zdravej výžive aj na výrobu oleja.
„Odroda, ktorú sme použili, je typická tým, že má asi 32 percent obsahu tuku a 26 percent obsahu bielkovín. Čo sa týka využitia pri konopnej slame, tam je zas možné využitie na konopný betón a do konopných izolácií. Konopné domy sa aj na Slovensku v poslednej dobe pomerne dobre rozbehli, takže by to mohlo mať odbyt,“ vysvetlil Veľký.
Na spracovanie konopných stebiel nateraz u nás chýbajú technológie. Pokusy s pestovaním konope siatej mali najskôr preukázať, či táto rastlina má u nás potenciál. V oboch prípadoch – tento rok pri Piešťanoch a vlani pri Dvoroch nad Žitavou, sa potenciál potvrdil.
„Záujem o pestovanie vidíme u pestovateľov v rôznych kútoch Slovenska. Zámerom je do budúcna nakúpiť vhodné technológie na spracovanie slamy, a nahradiť dovoz konopných semien v potravinárstve domácou produkciou. Všetko bude závisieť od odberateľov, či sa odbyt nájde, a podľa toho budeme navyšovať aj plochy,“ dodal Vladimír Veľký.






