Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Klimatické zmeny a bioenergetika sú témou Svetového dňa potravín

Klimatické zmeny a bioenergetika sú témou Svetového dňa potravín
insert_photoagroinstitut.sk - Kongresová sála Agroinštitútu počas minuloročného Svetového dňa potrávín

Výzva klimatických zmien a bioenergetika – taká je téma tohtoročného Svetového dňa potravín. Pripomína sa 16. októbra a opäť sa stáva príležitosťou upozorniť verejnosť, že na svete trpí nedostatočnou výživou 923 miliónov ľudí. Väčšina z nich žije na vidieku, kde poľnohospodárstvo predstavuje hlavný zdroj príjmov.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) na svojej stránke ďalej konštatuje, že Svetový deň potravín sa bude sláviť vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa – 16. október – pripomína vznik založenia FAO v roku 1945 v kanadskom Quebecu.

Zástupca generálneho riaditeľa FAO Alexander Mueller na stránke organizácie konštatoval, že „stámilióny drobných roľníkov, rybárov a osôb pracujúcich v lesoch najviac trpia v dôsledku klimatických zmien“. Mueller preto zdôraznil, že je potrebné vypracovať stratégie, ktorými by najmä malé krajiny reagovali na otepľovanie ovzdušia. Práve v malých krajinách, na ktoré ťaživo doliehajú následky klimatických zmien, žije väčšina z 923 miliónov polohladných ľudí. Preto treba prehodnotiť otázky využívania pôdy, potravinovej bezpečnosti a zabezpečenia výživy, politiku lesného hospodárstva a rybolovu s cieľom chrániť chudobných pred dosahmi klimatických zmien, dodal Mueller.

V súlade s témou tohtoročného Svetového dňa potravín sa v Ríme v dňoch 14. až 17. októbra koná zasadnutie Výboru FAO pre svetovú potravinovú bezpečnosť za účasti delegátov z vyše 100 krajín a ďalších z rôznych mimovládnych organizácií. Cieľom rokovania je zhodnotiť tendencie v oblasti potravinovej bezpečnosti a výživy.

Mnohé podujatia sa budú pri príležitosti tohto svetového dňa konať prakticky všade na svete, osobitne však v Albánsku, Egypte, Maroku, Kórejskej republike a vo viacerých ázijských a latinskoamerických štátoch. Na program dňa sa popri problematike klimatických zmien dostane aj otázka biopalív.

Športové podujatia budú tvoriť súčasť osláv Svetového dňa potravín. V Ríme, v sídle FAO, je na 19. októbra naplánovaný tretí ročník Behu za potraviny (Run for Food). Prihlásilo sa naň vyše 4000 bežcov. Podobné preteky sa súbežne majú konať aj v Miláne.

FAO v spolupráci s Európskou profesionálnou futbalovou ligou začne 15. októbra v hlavnom meste Talianska kampaň s názvom: „Profesionálny futbal proti hladu“. Má sa na nej zúčastniť 960 futbalových klubov z Európskej profesionálnej futbalovej ligy a jej hlavným cieľom ju upozorniť najmä mladých ľudí na problematiku hladu.

V ten istý deň je v Bruseli pripravená konferencia o potravinovej kríze. Zúčastniť sa na nej majú predstavitelia Poľnohospodárskeho informačného strediska EÚ, Výboru pre rozvoj Európskeho parlamentu a FAO.

Svetový deň potravín sa bude oslavovať aj na Slovensku. Konkrétne v mekke slovenského poľnohospodárstva v Nitre. Podujatie organizuje Ministerstvo pôdohospodárstva, Výbor SR pre spoluprácu s FAO a Agroinštitút Nitra, štátny podnik.

Súčasťou podujatia bude aj panelová diskusia na tému Svetová potravinová bezpečnosť: výzvy z klimatických zmien a bioenergie. Diskusie sa zúčastnia poprední pôdohospodárski odborníci. Viac sa dozviete aj na stránke Agroinštitútu, alebo jednoduchým prekliknutím z bannera umiestneného aj v tomto článku.

Prvý Svetový deň potravín slávili 16. októbra 1981 obyvatelia v 150 krajinách.

Autor článku: TASR a polnoinfo.sk
Zdroj obrázku: agroinstitut.sk - Kongresová sála Agroinštitútu počas minuloročného Svetového dňa potrávín

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments