Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Keď čisté gumáky obetujete za domáce lečo

Keď čisté gumáky obetujete za domáce lečo
insert_photo Zeleninárska

Zeleninárske polia v blízkosti Senca sú známe všetkým obyvateľom, ktorí denne dochádzajú za svojou prácou, nákupmi, ale aj zábavou do Bratislavy. Pokiaľ v minulých rokoch mohli na lány so zemiakmi, cibuľou, mrkvou, ale i zelerom pozerať len cez okná svojich automobilov, tak v tomto roku ich pestovatelia priamo pozývajú vstúpiť do ich polí.  V polovici septembra spustila odbytová organizácia Zeleninárska samozber papriky a záujem bol tak veľký, že prekvapil aj samotných organizátorov.

„Za necelý mesiac, ako sme umožnili samozber, prichádza denne približne päťdesiat záujemcov. Každý deň si na našej desaťhektárovej parcele medzi obcami Hrubý Šúr a Kostolná pri Dunaji oberú okolo tisíc kilogramov papriky,“ informuje Anikó Pellerdiová z odbytovej organizácie Zeleninárska.

Tí, ktorí majú záujem natrhať si čerstvú papriku priamo od pestovateľa, tak môžu urobiť posledný raz túto sobotu. Zber začína už o siedmej ráno a trvá až do západu slnka.

„Cena za kilogram je 50 centov a bežný návštevník, alebo skôr rodina, si natrhá približne dvadsať kilogramov papriky,“ hovorí Anikó Pellerdiová.

Väčšina záujemcov papriku ďalej spracováva. Či už vo forme leča, paprikovej nátierky alebo papriky naloženej v oleji. Zavárania chtiví oberači v prvých dňoch organizátorom vyčítali, že papriku si síce oberú, ale radi by si k nej prikúpili aj cibuľu, prípadne zemiaky. Keďže Zeleninárska neprevádzkuje žiadnu podnikovú predajňu, vyšli im v ústrety aspoň tak, že vrecia s cibuľou alebo zemiakmi umiestnili pri váhu, kde si samozberači obratú papriku odvážia.

Papriky pestujeme málo

Občas ich prekvapia aj záujemci, ktorí zber tejto zeleniny vnímajú ako dobrodružstvo a keď bicyklujú v blízkosti paprikového poľa, atmosféra ľudí pohybujúcich sa po riadkoch ich zaujme natoľko, že zosadnú z bicykla a pridajú sa k nim.

„Oberú si jeden kilogram papriky a ten si prinesú domov. Len tak na konzum,“ hovorí A. Pellerdiová.

Ak však k svojmu sobotnému výletu na paprikové pole neďaleko Kostolnej pri Dunaji chcete pristupovať zodpovedne, zoberte si radšej gumáky. O ostatné sa postarajú organizátori, ktorí záujemcom poskytnú napríklad vrecia.

„Jeden z dôvodov organizácie samozberu bol aj zblížiť producentov a spotrebiteľov. Nepoznám na Slovensku iný príklad, že by si zákazníci mohli zeleninu natrhať u pestovateľa. Áno, poznáme takéto možnosti z produkcie jabĺk a v jarných mesiacoch aj jahôd. Verím, že sa takáto zeleninárska ponuka v prospech domáceho spotrebiteľa rozšíri v najbližších rokoch aj do iných regiónov Slovenska,“ hovorí Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zemiakarov a zeleninárov Slovenska.

Pestovateľské výmery papriky sú na Slovensku veľmi nízke a za minulý rok dosiahla výmera, na ktorú producenti žiadajú viazané priame platby len niečo cez 80-hektárov. V roku 2018 to bolo až 200-hektárov a rok predtým 140. Produkciu papriky tak zabezpečuje len niekoľko pestovateľov, ktorí ju dodávajú buď na priamy predaj alebo na ďalšie spracovanie. Napríklad tradičnému výrobcovi korenín Mäspome do Dvorov nad Žitavou.

 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Zeleninárska

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ľp
ľp
12. október 2020 8:18

Nie „pri váhu“, ale „pri váhe“ alebo „ku váhe“.