Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Dodávky kuracieho mäsa do Ruska sa obnovia od jesene

„Dodávky kuracieho mäsa z USA do Ruska sa obnovia od septembra,“ uviedol Genadij Oniščenko, predstaviteľ Federálnej služby pre dohľad nad ochranou spotrebiteľa (Rospotrebnadzora). Zároveň povedal, že Rusko a USA už podpísali oficiálne dokumenty, kde Spojené štáty opätovne potvrdzujú, že sú pripravené zmeniť technológie spracovania kuracieho mäsa bez chlóru pre export do Ruska.

„V súčasnosti nám naši partneri z USA predstavili zoznam firiem, ktoré budú dodávať kuracie mäso do Ruska. Potom sa budú vykonávať kontroly v amerických podnikoch zamerané na to, či zvládli technológiu spracovania hydiny bez chlóru. Až potom sa bude produkcia dodávať na naše trhy,“ uviedol šéf Rospotrebnadzoru.

Prvého januára 2010 v Rusku nadobudli účinnosť hygienické pravidlá, ktoré zakazovali dovoz a predaj hydinového mäso upraveného chlórom. V dôsledku toho platil zákaz dodávať na ruský trh kuracie mäso z USA. Ruskí a americkí odborníci uskutočnili rad rokovaní o obnovení dodávok hydiny z USA. V dôsledku toho USA súhlasili splniť ruské požiadavky týkajúce sa bezchlórového spracovania kuracieho mäsa.

Import kuracieho mäsa spracovaného chlórom je zakázaný aj v EÚ. EÚ pri manipulácii s hydinou nepoužíva preparáty s obsahom chlóru.

„To, že USA sú pripravené splniť požiadavky svojich partnerov, svedčí o tom, že naše vzťahy sa menia. Dôraz sa presúva na odborný a profesijný dialóg a nie na nejaký krátkodobý politický prospech,“ vyjadril sa G. Oniščenko.

V júni tohto roka prezident Barack Obama po rokovaní s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom vo Washingtone povedal, že sa dohodli na odstránení prekážok pre dodávky americkej hydiny do Ruska. G. Oniščenko vtedy uviedol, že americkým výrobcom odporučili 12 rôznych technológií pre spracovanie hydiny bez použitia chlóru.

„Tieto technológie sú menej nebezpečné pre zdravie a zároveň zvýšia nielen biologickú, ale aj chemickú bezpečnosť produkcie,“ povedal.

Autor článku: Martin German - spracované zo zahraničných portálov pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments