Zadajte hľadaný výraz

Branding RPPK 2020 ples TOP
Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Cukrová kríza sa stále neskončila

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 246
cukrová repa

Cukrová kríza, ktorá odštartovala zrušením cukrových kvót v roku 2017, stále trvá. Hoci ceny cukru postupne stúpajú, stále nedosahujú úroveň, s ktorou by boli spokojní spracovatelia a pestovatelia cukrovej repy. Rok 2019 teda hodnotia stále ako krízový.

„Situácia v cukre sa postupne lepší, samozrejme, že sme mali predstavu, že by nárast cien mohol byť podstatne rýchlejší, ako sa ukazuje. Dobrou správou je, že cena cukru postupne stúpa. Vplýva na to  aj mierne vyváženejšia situácia v Európe a úroda,“ vysvetlil Adrián Šedivý zo Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Tohtoročná úroda cukrovej repy u nás nedosiahla priemer.

„Ide o podpriemernú úrodu, zhruba na úrovni okolo 57-58 ton cukrovej repy z hektára. Cukornatosť je, bohužiaľ, pre rôzne ochorenia nižšia, a to prináša aj menšie očakávania vo výrobe cukru. Aj to však podporuje nárast cien cukru,“ dodal Šedivý.

K úbytkom plôch s vysiatou cukrovou repou u nás zatiaľ nedošlo, hoci po zrušení kvót a páde cien viacerí pestovatelia avizovali, že s touto plodinou možno skončia.

A. Šedivý: Máme výhľad, že postupne sa cena cukru bude zvyšovať

„Cukrová repa má na Slovensku stále svoje miesto. Každého pestovateľa by mrzelo, keby to tak nebolo. Sme radi, že máme fungujúcu cukrovú vertikálu a dva cukrovary, ktoré verím, že zostanú, napriek cenám, ktoré sme mali v uplynulom období. Cena cukrovej repy sa odvíja od cien cukru, preto poľnohospodári museli vracať peniaze, ktoré dostali za minulú sezónu za cukrovú repu. Napriek tomu verím, že cukrovary budú robiť všetko pre to, aby cukrová repa nevypadla z našich polí,“ uviedol pestovateľ Oliver Šiatkovský, ktorý poukazuje aj na problém škodcov – hrabošov, ktorý v tejto sezóne cukrovú repu výrazne poškodili.

Ročne u nás vyrobíme asi 170 tisíc ton cukru. Vzniká v rámci jednej z mála plne funkčných potravinových vertikál na Slovensku.

„Máme výhľad, že postupne sa cena cukru bude zvyšovať. Veľa závisí od toho, ako sa k tomu postaví svetový trh. Tam máme indície, že niektoré krajiny ako India nedosahujú také výsledky, ako v minulých rokoch. Tiež máme informácie z USA, kde vymrzlo asi 40 tisíc hektárov cukrovej repy. Takže aj vo svetovej bilancii sa ukazuje, že by mohol nastať pozitívny obrat a to by spôsobilo aj zlepšenie bilancie v Európe. Keby sa európskym výrobcom podarilo postupne exportovať, pomohlo by to znížiť aj tlak na náš domáci trh,“ dodal Adrián Šedivý.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1431 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.