Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Čím menej snehu, tým úspešnejšie vína

Čím menej snehu, tým úspešnejšie vína

K štedrovečernému stolu patrí ryba a k nej dobré víno. Dopredu dohodnuté sobáše jedla s vínom konkrétnej odrody hrozna, sú vraj dávno prekonané. Podobne, ako vopred dohodnuté svadby spriatelených rodín. Každý vraj má siahnuť po víne, ktoré mu chutí najviac. Myslí si to popredný slovenský vinár Vladimír Mrva, ktorý k rybe uprednostňuje ľahké, mladé, suché, biele víno.

„Už tradične je u nás na vianočnom stole vždy mladé, biele víno. Tento rok z úrody hrozna 2020,“ začína rozprávanie Vladimír Mrva.

V zime osvieži, v lete zahreje

Slovenskí spotrebitelia v ostatných rokoch uprednostňujú najmä svieže vína. Súvisí to vraj so zmenou stravovacích návykov, ale aj životného štýlu. Ten priniesol na jednej strane aktívny pohyb, napríklad v podobe mimoriadnej obľuby behu či návštev fitness centier, ale na druhej, aj viac stresu.

„Príliš ťažké, alkoholické vína nie sú priateľmi stresu. Konzumentovi často spôsobia viac nepríjemnosti, ako radosti,“ myslí si Vladimír Mrva.

Pokiaľ v lete od vína očakávame najmä osvieženie, tak v zime ide podvedome skôr o zahriatie. Preto vždy s príchodom jesenných a následne zimných mesiacov sa postupne zvyšuje aj dopyt po červených vínach.

„Nie sme len krajinou bielych a ružových vín. Keď je výborný ročník, vieme ponúknuť aj špičkové červené vína. Renesanciu zažíva napríklad Frankovka modrá, ktorú spotrebitelia objavujú čoraz častejšie. A pritom k jej popularite stačilo málo. Zmeniť agrotechniku vo vinohradoch v podobe zníženia úrod a zvýšenia kvality hrozna. Zlepšením prešli aj technológie pri samotnej výrobe. A tie vína sú zrazu úplne iné, ako boli pred desaťročiami,“ hovorí Vladimír Mrva.

Ľahké a svieže vína oslovili svet

Slovenské víno dosiahlo v odchádzajúcom roku výnimočné úspechy. Ten najväčší je spojený so súťažou Vienalies International Paris, ktorá sa prirovnáva k vinárskemu Wimbledonu. Tento tenisový turnaj je najstarším a najprestížnejším podujatím. Podobne vnímajú spomínanú prehliadku v Paríži aj vinári. Tí slovenskí si z nej doniesli najviac medailí po domácom Francúzsku.

Práve sviežosť našich vín je tým, čím podľa Vladimíra Mrvu vo svete bodujeme. Naše ľahké vína si porotcovia svetových súťaží zamilovali. Ich chuť a vôňa samozrejme vyplýva zo zloženia pôdy, či odrodovej skladby. Dôležitý faktor, ktorý získava navrch najmä v ostatných rokoch je však klimatická zmena. Vnímame ju aj v období koncoročných sviatkov, keď skôr narodení pravidelne spomínajú na zasnežené Vianoce a súčasníci v posledných rokoch zažívajú najmä každoročné mrholenie spojené so zatiahnutou oblohou.

Napriek všetkým negatívnym dopadom, ktoré súvisia s klimatickou zmenou, slovenským vinárom priniesla pozornosť sveta.

„Slovensko je severnou hranicou Európy, kde sa ešte vinič oplatí pestovať,“ hovorí Vladimír Mrva.

Južné krajiny tak majú v porovnaní s nami ťažšie vína, no nie horšie.

„Úspechy slovenských  vinárov na súťažiach vo svete sú dobrou správou najmä pre našich spotrebiteľov. Tí vidia, kde sa náš produkt z hľadiska sveta nachádza,“ myslí si Vladimír Mrva.

Pripomína, že budúcnosť slovenského vína je práve v rukách zákazníkov.

„Ak bude chcieť spotrebiteľ len víno, tak svet nás zaleje vínom. Vo svete je ho momentálne prebytok. Ak bude preferovať slovenské vína, tak je to impulz pre nás všetkých, ktorí chcú investovať do tohto odvetvia,“ hovorí Vladimír Mrva.

Vianoce sú ideálny čas nakalibrovať sa na dobré víno

Sú spotrebitelia, ktorí nevidia zásadný rozdiel vo vínach a preto prirodzene siahnu skôr po tých lacnejších. Ak naozaj nerozoznávajú chuť vína, ale pritom hrúbka peňaženky im to dovolí, načo by kupovali víno za 8 či 10 eur, ak im chutí aj to za dve eurá?  Podľa Vladimíra Mrvu je víno produkt, ktorý musí človek dostať do úst.

„Je to také úsmevné, ale človek sa musí prepiť k dobrému vínu. Musíte sa vedieť nakalibrovať. Ochutnať aj to najlacnejšie a pokiaľ Vám to možnosti alebo okolnosti dovolia, tak aj to najdrahšie. Čím viac ste nakalibrovaný, tým skôr viete víno na svojej pomyselnej škále zaradiť,“ myslí si Vladimír Mrva.

Trnavský vinár pripomína, že ideálny čas na spoznávanie vína sú Vianoce. Stretnutia s rodinnou sú aj príležitosťou pochutiť si na dobrom víne. On sám hovorí, že v tomto období otvára najmä nahromadené zásoby z celého roka.

„Som zväčša s rodinou a málo sa presúvam autom. Tak si môžem v kľude prechutnať vína, ktoré som si kúpil, dostal od kolegov vinárov alebo si ich doniesol z ciest,“ hovorí Vladimír Mrva.

Do budúceho roka verí v upokojenie situácie. Tá by ich vinárstvu priniesla opäť viac stretnutí s priateľmi ich vína. Pokiaľ v minulých rokoch organizovali až 300 podujatí ročne, tento rok ich bolo oveľa menej.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Vladimír Mrva.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1558 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments