Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Chovateľ z Pienin: Čo dorobím a spracujem v regióne, tu aj predám

Chovateľ z Pienin: Čo dorobím a spracujem v regióne, tu aj predám
insert_photoautorka

Majiteľ Salaša Pieniny rozbehol na Majeroch (okres Kežmarok) modulovú mliekareň. Vybudoval ju na zelenej lúke v prekrásnom prostredí Pienin a tak vyplnil dieru na trhu. Modulová mliekareň lepšie zhodnotí vlastnú výrobu ovčieho mlieka, a okrem toho, chovateľ môže spracovať aj vykúpenú produkciu.

Myšlienka vybudovať salaš na zelenej lúke skrsla v hlave Milana Pichnarčíka pred ôsmimi rokmi.

„Celý život sa venujem poľnohospodárstvu a poznám tunajší región, ktorý je hodne navštevovaný turistami,“ začína rozprávanie rodák z Majerov, ktorý kedysi pracoval v poľnohospodárskom družstve.

Znalosť profesie a regiónu mu uľahčila štart. Dôkladne poznal domáce prostredie, lokálny trh aj segment, ktorý chýbal.

„Dookola sú len kamenné reštaurácie, hotely, ubytovanie, ale salaš a predaj regionálnych produktov chýbal. Z toho dôvodu vznikla najskôr myšlienka vybudovať salaš s tradičnou salašníckou architektúrou a chovom oviec, ktoré zodpovedajú hygienickým nárokom dnešnej doby,“ uviedol majiteľ salaša Milan Pichnarčík.

Zhruba 300 ovci vypasie 40 hektárov pasienok v okolí salaša.

Modulová mliekareň

Vedľa objektu salaša, kde ponúkajú na predaj lokálne produkty z ovčieho a kravského mlieka, vybudovali aj regionálnu mliekareň, ktorá tu chýbala. Našli šikovné a úsporné riešenie, ako na to.

Prvým krokom bolo zaobstarať kontajner. Prevádzka musela splniť všetky požiadavky vyplývajúce zo zákona s dôrazom na hygienu. Po konzultácii zadali pripomienky dodávateľovi kontajnera, ktorý im vyrobil prototyp. Aj keď modulová mliekareň nemá veľkú rozlohu, hravo sa do nej vojde všetko potrebné.

Kontajner má niekoľko miestností v súlade s predpismi – hygienickú časť so zázemím pre dvoch pracovníkov, miestnosť na spracovanie mlieka, výrobňu produktov či zrenie syra. Vojde sa tam aj chladnička na uskladňovanie mliečnych produktov i predajné okienko.

Skromný, ale zato rozumne zorganizovaný priestor poskytuje dostatok zázemia na finalizáciu vlastného i spracovanie dodávateľského mlieka. Výrobná kapacita mliekarne je približne 100 litrov mlieka denne. V Pieninách spracujú zhruba 20 percent kravského mlieka, ktoré vykupujú od dodávateľov a celú vlastnú dennú produkciu ovčieho mlieka –  asi 50 litrov. Laktačná sezóna trvá 120 dní – od mája do septembra. Spracovanie ovčieho a kravského mlieka musí byť časovo rozdelené.

Rýchla realizácia, nízke náklady

Veľkou výhodou je, že prevádzka nepotrebujete stavebné povolenie, poľnohospodár ju tak zrealizuje rýchlo a za nízke náklady.

„Pre farmára, ktorý chce finalizovať svoju produkciu, je to šikovné riešenie. Chceli by sme, aby sa o tom dozvedelo čo možno najviac farmárov. Možno im naše skúsenosti pomôžu rozbehnúť svoju vlastnú výrobu, ako nám,“ doplnil chovateľ.

Náklady sa môžu pohybovať na úrovni od 30-tisíc eur vyššie. Podstatné je mať vlastný zdroj vody schválený životným prostredím alebo prístup k verejnému vodovodu. Bez vody sa vo výrobe nedá zaobísť. Elektrina sa dá vyriešiť rôznymi spôsobmi, od klasiky až po alternatívne zdroje.

„Nám sa podarilo získať na mliekareň finančný príspevok z úradu vlády pre menej rozvinuté regióny, ktorý pokryl zhruba tretinu nákladov. Obrovskou výhodou je, že mliekareň umožňuje spracovať aj dodávateľské mlieko a predaj v rámci celej EÚ, na rozdiel od salaša, kde sme mohli spracovať len vlastnú produkciu,“ dodáva majiteľ.

Hlavný efekt je podľa chovateľa v tom, že „čo dorobím a spracujem v regióne, tu aj predám. Tým, že produkty nemusia za svojim zákazníkom ´cestovať´, šetrí sa aj životné prostredie. Jeden nezmôže nič, ale keď nás takých bude viac, tak zaistíme potravinovú sebestačnosť v regióne.“

Byť potravinovo nezávislý je teraz veľmi aktuálne.

Rozvoj agroturizmu

Región, v ktorom minulý rok rozbehli mliekareň, je bohatý na turistov. Ich cieľový zákazník sú turisti, ktorí vyhľadávajú kvalitné lokálne výrobky z ovčieho a kravského mlieka. Žinčice predajú na litre, na dračku ide aj údený a parený syr – parenice alebo oštiepok, ovčia hrudka, bryndza. Nič nenechávajú na náhodu a po dohode s pltníkmi, turistov dovážajú autobusmi až na salaš. Po dni plnom zážitkov si u nich radi oddýchnu.

Autor článku: Radka Novotná - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments