Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Ceny jahniat pre nejednostnosť stagnujú

Ceny jahniat pre nejednostnosť stagnujú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Od 90.000 do 100.000 kusov jahniat vyvezú pred Veľkou nocou slovenskí farmári na zahraničné trhy. Bude by to asi o 20.000 menej, ako vlani. TASR to povedal riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.

„Ceny za kilogram živej váhy budú zhruba na úrovni vlaňajšieho roku, keď boli v priemere asi 2,3 eura. Mohli by byť však aj vyššie, keby boli pri vyjednávaniach naši farmári jednotní,“ uviedol riaditeľ.

Dominantný a dnes v podstate jediný odberateľ z Talianska si tak diktuje cenu už niekoľko rokov. Slovenské jahňatá putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka. Naše jahňatá majú pri tom povesť ako jedny z najkvalitnejších. Podľa riaditeľa ich veľká časť končí už aj na Slovensku.

 „Odhadujeme, že niekoľko desaťtisíc sa ich už predá aj doma. Umožnila to nová legislatíva a predaje z dvora,“ uviedol Reľovský.

Zväz preto pokračuje v razení hesla: Nájdi si svojho baču. Záujemcovia o túto stále nedocenenú delikatesu kúpou jahniat priamo od chovateľa aj výrazne ušetria. Kým cena jahňacieho mäsa v reťazcoch sa pohybuje od desať do 12 eur za kilogram, na salaši ho predávajú za šesť až sedem eur. Pri živom jahňati je cena dokonca tri eurá.

Najväčšími slovenskými exportérmi „veľkonočných“ jahniat sú Agrokombinát Sabinov, ktorý vyváža väčšinu exportovaných jahniat a Agrofarma Červený Kameň.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments