Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky

Časť štvrtá: Kľúč k úspechu v poľnohospodárstve – finalizácia produktov rastlinnej výroby

Časť štvrtá: Kľúč k úspechu v poľnohospodárstve – finalizácia produktov rastlinnej výroby
insert_photoProdukciu zo Sedlísk si môže spotrebiteľ kúpiť v 3 alebo 5 litrových baleniach, ktoré mu vydržia vďaka unikátnej obalovej technológii četstvé i niekoľko dní po otvorení.

Formou spracovania vlastných produktov rastlinného pôvodu, sa rozhodli ísť na východe Slovenska. Spoločnosť Agromix Sedliská začala minulý rok s výrobou vlastných ovocných džúsov. Technológiu na výrobu si zatiaľ, v prípade potreby, požičiavajú z Moravy a produkciu predávajú vo vlastnej predajni. V budúcnosti ale uvažujú nad zakúpením podobnej prevádzky.

Tento rok to ale určite nebude, pretože povodne len na produkcii jahôd spôsobili výpadok príjmov na úrovni 66.000 eur.

„Takúto škodu sme zatiaľ u nás nikdy nezaznamenali,“ konštatoval Pavol Vagaský, výkonný riaditeľ Agromixu.

Podniku sa podarí eliminovať dôsledky vyčíňania prírodných živlov najmä silnou diverzifikáciou o ktorej sme hovorili už v prvej časti nášho seriálu, ale i intenzifikáciou.

Intenzifikácia výroby spojená s finalizáciou produkcie ťahá ekonomiku i na rodinných farmách Mačajovcov pri Senci. Tí hospodária na takmer 1300 hektároch pôdy.

„Ekonomicky nás držia zemiaky, ktoré v súčasnosti pestujeme na približne 400 hektároch pôdy,“ vysvetľuje nám Ing. Juraj Mačaj mladší, ktorý má v rodinnej spoločnosti Agromačaj na starosti finalizáciu produkcie a komunikáciu so zákazníkom.

Spoločnosť z blízkosti Senca realizuje svoju produkciu v obchodných reťazcoch od roku 2001. S tým súvisí aj pranie zemiakov a balenie do spotrebiteľských balení. S praním zemiakov sa ale objavilo percento produkcie poškodenej pri zbere, alebo tej, ktorá mala estetický kaz. I z tohto dôvodu hľadali možnosti, ako na trh dostať aj tieto zemiaky. V nedávnom období začali s ich šúpaním, predvarením a balením pre konečného zákazníka a spracovateľský priemysel.

„Tento spôsob finalizácie sme začali realizovať už pred dvoma rokmi a nábeh výroby a tým aj nájdenie si miesta na trhu bol veľmi zložitý. V tomto období už ale môžeme hovoriť, že linka si na seba vie zarobiť,“ hovorí Juraj Mačaj ml.

Finalizáciou produkcie sa v posledných rokoch začali zaoberať i pestovatelia hrozna. Dôležitosť tohto kroku sa ukázal minulý rok, keď vinohradníci bez vlastnej spracovateľskej prevádzky predávali kilogram hrozna za 20 centov za kilogram, čo nezabezpečilo ani pokrytie výrobných nákladov a nie ešte potrebné investície do rozvoja tohto odvetvia.

S finalizáciou obilnín, alebo olejnín to nie je také jednoduché. Preto sme si dnes povedali najmä o podnikoch, kde finalizácia ostatných plodín rastlinnej výroby dokáže odbúravať i neprimerané marže obchodných reťazcov.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments