Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Ak si dnes kúpite slovenský burčiak, zaplatíte ziskuchtivému predajcovi

Ak si dnes kúpite slovenský burčiak, zaplatíte ziskuchtivému predajcovi
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pätnásty augustový deň je aj podľa zákona dňom začiatku predaja burčiakov. Tých pravých a slovenských sa však v týchto dňoch zatiaľ nedočkáme. Obľúbený hroznový nápoj na seba  tento rok nechá čakať. Netreba preto naletieť podvodníkom.

„Burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť spotrebitelia kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna. Otázna bude aj jeho kvalita, pretože môže ísť s najväčšou pravdepodobnosťou o falšovaný burčiak. Zrelé hrozno na poctivý slovenský burčiak totiž začnú naši vinohradníci oberať pravdepodobne až posledný augustový týždeň,“ uviedla Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Vinič ešte dozrieva

Úroda vo viniciach sa tento rok ukazuje v dobrom svetle. Na rozdiel od uplynulých rokov, kedy dozrievanie urýchlilo teplé počasie, tento rok je vegetácia pozadu. Azda rekordne skoro dorábali vinári burčiak v roku 2018, keď dostali z ministerstva pôdohospodárstva aj výnimku a burčiaky predávali už od 6.augusta. Tento rok mnohí vinári uvedú burčiaky aj o mesiac neskôr.

„Dozrievanie tento rok ovplyvnilo počasie, najmä studený a pomerne mokrý máj. Jún bol síce horúci, na druhej strane zas suchý. Prvé oberačky predpokladáme v posledný augustový týždeň,“ uviedol Samuel Waldner z najväčšieho slovenského vinárstva v Topoľčiankach.

Ani vo vrábeľských viniciach zatiaľ oberači nepracujú.

„Vzhľadom k studenému máju a neskoršiemu kvitnutiu viniča, suchému júnu a daždivému júlu, sa kvetnatosť posunula o 2 týždne. Celkové dozrievanie hrozna očakávame na neskorší dátum. Zber prvej odrody Iršai Olivier očakávame posledný augustový týždeň a prvý burčiak by sme mohli ochutnať koncom augusta, či začiatkom septembra,“ vyjadril sa za vinárstvo Predium Jozef Záhorský.

„Prelom augusta a septembra je pre burčiaky bežnejší, ako začiatok augusta, ako sme to zažili pred 2 rokmi. Aj v minulosti sa burčiaky dorábali spravidla na konci prázdnin takže nejde o nič nezvyčajné,“ dodal Waldner z vinárstva Topoľčianky.

Ročník bude dobrý

Tento ročník sa pri bielych vínach ukazuje ako mimoriadne sľubný. Aj kvalitný a poctivý slovenský burčiak vyrobený z tradičných aromatických odrôd bude veľmi sladký so zachovaním kyselín. Tie by mali byť vyvážené.

Poctivý burčiak by mal mať vyslovene výrazne hroznovú a muškátovú arómu. Pri falšovaní burčiaku sa pridáva voda, kyseliny, cukor a kvasinky. Takýto výrobok by zákazníci nemali kupovať.

„Burčiak, ktorý si od nedele 15. augusta zákazník niekde predsa len kúpi, tak môže byť falšovaný s pridaním cukru. Jeho kvalita bude otázna a spotrebiteľ zaplatí ziskuchtivému predajcovi za nepravý výrobok. Preto zákazníkom odporúčame, aby si ešte aspoň dva týždne burčiak nekupovali a počkali až na koniec augusta. Záruku pravého poctivého burčiaku nájdu u slovenského výrobcu, u overeného vinára,“ upozorňuje riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments