Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Aj na Slovensku už možno stopovať pôvod potravín

Aj na Slovensku už možno stopovať pôvod potravín
insert_photoTASR

Možností, ako môže spotrebiteľ zistiť presný pôvod potravín, vo svete pribúda. Viacerí výrobcovia v zahraničí umožňujú, najmä cez mobilné aplikácie, spotrebiteľom dohľadať farmu, z ktorej suroviny v potravinách pochádzajú. Na Slovensku ako prvá, a podľa dostupných informácií zatiaľ aj jediná, zaviedla túto možnosť spoločnosť Lyra z Ivanky pri Nitre. Tá vyrába čokoládu, ktorá slávi úspechy aj v zahraničí.

„Čo sa týka vystopovateľnosti, rozhodli sme sa ísť tak hlboko, ako sa len dá. V rámci producentov čokolády sme prví na svete a na Slovensku sme zrejme prví vôbec,“ uviedol Karol Stýblo.

Možnosť vystopovať pôvod sa zatiaľ týka len kakaa, ktoré výrobca dováža z viacerých oblastí Južnej Ameriky.

„Každá čokoláda má na obale unikátny QR kód. Každý spotrebiteľ, ktorí má mobilný telefón a zároveň je pripojený na internet, si môže aj priamo v predajni naskenovať tento kód tým, že k nemu priloží fotoaparát. Tým, že je pripojený na internet, hneď mu to ukáže o danej čokoláde všetko – kedy bola vyrobená, z akého množstva a koľká je v poradí, odkiaľ pochádza kakao, kedy bolo zobraté, konšované, fermentované. V podstate vidí celú históriu čokolády, taký malý rodný list,“ vysvetlil Stýblo.

Cieľom je spotrebiteľa nielen informovať, ale aj budovať jeho dôveru voči značke.

„Treba povedať, že tie údaje, ktoré sú tam zadané, sú nemeniteľné. Všetky údaje sú zapísané v takzvanom blockchaine. Je to technológia, na ktorej fungujú napríklad technomeny ako bitcoin. Údaje, ktoré sú tam zapísané, sú už ďalej nemeniteľné, čiže keď tam farmár napríklad z Kolumbie naskenoval dané vrece kakaa, ktoré je použité na konkrétnu šaržu, ja už to tu na Slovensku neviem zmeniť, nedá sa to,“ dodal Stýblo.

V budúcnosti plánuje spoločnosť Lyra možnosť vystopovať pôvod čokolády ešte rozšíriť – do systému chce popri kakau pridať aj mlieko, orechy či ďalšie suroviny používané pri výrobe.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments