Dvojaká kvalita je problémom už tretiny krajín EÚ
Dvojaká kvalita tovarov, najmä potravín, je problémom už tretiny krajín EÚ. Uviedla to dnes na brífingu v Bratislave šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS), po rokovaní pracovnej skupiny pre dvojakú kvalitu potravín z deviatich krajín EÚ (V4+5), za účasti generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Milana Lapšanského a ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša.
„Môžme konštatovať, že až tretiny členských krajín EÚ sa táto dvojaká kvalita potravín týka. Dokonca Litovčania zistili, že až 70 % potravín, ktoré testovali, má rozdielnu kvalitu a u 50 % z nich našli mimoriadne veľké rozdiely. Dvojitá kvalita potravín je niečo, fenomén, kde sa snažíme, aby sme nemali v EÚ, lebo máme jedného spotrebiteľa, chceme jednu kvalitu,“ vyhlásila agroministerka.
Výsledky testov podľa Matečnej ukazujú, že menej mäsa, menej prírodných zložiek a viac umelých aditív u rovnakých produktov sú takmer vo všetkých prípadoch v neprospech nových členských krajín. Takéto správanie na spoločnom európskom trhu je absolútne neakceptovateľné.
„Budeme preto zvyšovať tlak na výrobcov aj európske inštitúcie, aby sme týmto praktikám zabránili. Toto rokovanie je štartom Koalície proti dvojakej kvalite,“ oznámila Matečná.
Postihnuté členské krajiny sa podľa nej zhodli na výhodách existencie jednotnej metodológie v oblasti testov dvojakej kvality potravín, ktorú pripravuje Európska komisia v spolupráci so Spoločným výskumným centrom (JRC). Zároveň väčšina krajín potvrdila, že ak nezaznamenajú dostatočnú odozvu od výrobcov, sú pripravení zintenzívniť tlak. Viaceré zo zúčastnených krajín pritom začali realizovať aj testy nepotravinových výrobkov ako je drogéria, či krmivo pre domáce zvieratá.
„Spotrebitelia sa začínajú o túto tému čoraz viac zaujímať. Sú už prípady, keď výrobcovia receptúry zjednocujú. Aktivity na boj proti dvojakej kvalite budeme zintenzívňovať. Členské krajiny sa tiež zhodli na potrebe zlepšenia edukácie spotrebiteľov v oblasti kvality potravín a informovanie o produktoch s dvojakou kvalitou a výrobcoch, ktorí sa nekorektne chovajú k spotrebiteľom,“ uviedol Lapšanský.
Na rokovaní pracovnej skupiny organizovanom MPRV SR sa zúčastnili delegácie agrorezortov z ČR, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska, Rumunska, Bulharska a Litvy. Zástupcovia uvedených členských krajín sa zúčastnia aj na pripravovanom Spotrebiteľskom samite, ktorý sa uskutoční 13. októbra 2017 v Bratislave.
Toľko kecov a žiadne skutky. Načo konferencie a podobné stupidity bez reálneho vplyvu. Veď je to čisté klamanie spotrebiteľa. Dať to poriadne do našich zákonov a sypať pokuty. Hneď zmenia správanie. Takto sa len smejú. Rovnako ako s maslom. Tu je produkcia mlieka aj výroba masla na minuloročnej úrovni. Výrobcovia… Celý komentár »
to čo konzumuju a nakupuju slovaci,maju na vyber v marketoch za rozne ceny,roznej kvality z popisom zloženia,ale čo konzumuju naše deti v školach,školkach im naserviruju VUC čky,oni na vyber moc toho nemaju a čitat ešte nevedia,jedna firma zasobuje cely kraj,zmluva podpisana na 5 rokov,tam by sa mali hlavne zamerat na… Celý komentár »