Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Znova na poplašné správy doplatili tí najviac zraniteľní

Znova na poplašné správy doplatili tí najviac  zraniteľní
insert_photo3 x archív poľnoinfo.sk

Za posledné roky možno objektívne konštatovať, že sme práve v ovčom mliekarstve dosiahli výrazné úspechy. Na salašoch, aj u malovýrobcov sa podstatne zlepšila hygiena a aj kvalita ovčích mliečnych výrobkov.

Je to výsledok poctivej práce samotných producentov, ako aj veterinárnych orgánov. Tieto výrobky získali už mnohé ocenenia a ľudia si začali ovčie produkty kupovať práve pre ich výrazný prínos pre zdravie. A to o sme ešte iba na začiatku. Našim cieľom by malo byť ešte podstatnejšie zvýšenie spotreby ovčích výrobkov z doterajších 1,6 kg na osobu a rok aspoň na dvojnásobok, hoci v EÚ je to až 6,0 kg.

V minulých týždňoch však prebehli našimi masmédiami správy o nebezpečnom rozširovaní kliešťovej encefalitídy z východného Slovenska a podozrenie hneď padlo na výrobky zo surového ovčieho mlieka a bryndze. V žiadnom prípade nechcem podceňovať takéto nebezpečenstvo, ktoré má veľmi veľké zdravotné dôsledky. Sám poznám prípady nákazy týmto vírusom zo surového kravského mlieka a potom tie hrozné následky na poruche mozgu. Žiaľ, je to ochorenie, na ktoré naša medicína nepozná účinný liek, a toto onemocnenie sa dá len tlmiť.

Určite možno tvrdiť, že vírusová nákaza sa môže dostať aj do mlieka prostredníctvom pasenia sa zvierat na lúkach. Tu sa môžu nachádzať nakazené kliešte. Všade vo svete je plno nástrah a nebezpečenstiev a život musí ísť ďalej. Musíme sa vyrovnať aj s týmto nebezpečenstvom a spraviť všetko, aby sme tomu predišli, ale aby sme si nezničili aj to dobré a to málo, čo máme. Veď stačí len spomenúť v novinách, že ľudia sa mohli nakaziť práve ovčím hrudkovým syrom, alebo bryndzou zo surového ovčieho mlieka a hneď podstatne klesne odbyt a vzniknú obrovské škody najmä u chovateľov oviec, ktoré im nikto nenahradí a môžu viesť k ich likvidácii.

Ovčie mlieko a vôbec celé slovenské ovčiarstvo má svoje bohaté tradície a je našou pýchou a výkladnou skriňou slovenských špecialít. Práve mliečnymi špecialitami z ovčieho mlieka, ako je bryndza, ovčí hrudkový syr, parenice, oštiepky a celý rad ovčích špecialít sme známi nielen u nás, ale i v zahraničí. Máme obrovský záujem, aby sme si neničili dobré meno slovenských ovčích syrov. Trvalo nám dlhú dobu, pokým sme ľudí presvedčili o jedinečnom zloženia ovčieho mlieka. Syry zo surového mlieka majú svoje obrovské mikrobiologické bohatstvo a sú práve preto prospešné pre zdravú výživu. Ak ľudia stratia dôveru v naše kvalitné výrobky z ovčieho mlieka a budú kupovať tie zahraničné, určite to nebude lepšie a ani bezpečnejšie. Pritom aj v zahraničí mnoho výrobcov ponúka výrobky z nepasterizovaného ovčieho, alebo kozieho mlieka.

Podľa správ zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa všetko ovčie mlieko od jednotlivých producentov musí podrobiť mikrobiologickým rozborom. No doposiaľ v žiadnom skúmanom ovčom mlieku sa nezistilo vírusové ochorenie encefalitídou. Vzniká preto otázka, prečo spotrebitelia podozrievajú práve ovčie mliečne výrobky, keď to nie je dostatočne overené? Ako si teraz majú ovčiari opäť získať dôveru spotrebiteľov? Ľahko sa dá dôvera v dobré ovčie výrobky stratiť, ale veľmi ťažko sa bude dať znovu získať. Na poplašné správy najviac doplatia svojou existenciou tí najzraniteľnejší.

Z doterajšej dostupnej literatúry nikde nie je dôkaz, že by práve v ovčom mlieku mohlo byť vírusové ochorenie encefalitídou. Ovečky sa predsa pasú na lúkach čistých s nízkym trávnym porastom. Kliešte sa skôr uchycujú na krovinách a na zanedbaných hustých nepokosených trávach. Predpokladám, že práve pri dôkladnejšom využívaní našich lúk a pasienkov (nie iba mulčovanie), by sa podstatne obmedzilo i nebezpečenstvo encefalitídy.

Pokiaľ máme záujem zachovať si na Slovensku naše tradičné ovčie mliekarstvo, tradičné i nové ovčie mliečne výrobky a salašnícku výrobu, tak treba počítať s tým, že nie všade je technicky možná pasterizácia ovčieho mlieka. Podobný stav je predsa i v zahraničí a nemajú s tým problémy.

Myslím si, že pri riešení akejkoľvek možnej nákazy mliečnych výrobkov a to zvlášť z ovčieho mlieka, bude potrebné zachovať si zdravý rozum a pokiaľ nie je jednoznačne dokázané, nemali by sa naši spotrebitelia odrádzať od našich tradičných ovčích mliečnych výrobkov. Vznikne predsa obrovská škoda nielen finančná, ale aj strata dôvery spotrebiteľov ovčích produktov a k ohrozeniu existencie aj celého ovčiarstva na Slovensku.

Teraz by sme sa mali snažiť všetkými možnými spôsobmi o navrátenie dôvery v zdravé ovčie mliečne výrobky. Bude preto potrebné sa stretnúť a spraviť so všetkými zainteresovanými organizáciami všetky možné opatrenia na podstatne kompletnejšie riešenie možných ochorení kliešťovou encefalitídou a to na všetkých úsekoch počnúc pasienkami, v poľnohospodárskej prvovýrobe, v spracovaní ovčieho mlieka, ale i na úseku kontroly prevencie, atď. Pevne verím, že spoločnými silami sa nám podarí znížiť riziko nákazy a aj obnoviť dôveru spotrebiteľov ovčích mliečnych výrobkov.

Autor článku: Karol Herian, bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline
Zdroj obrázku: 3 x archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Štefan
Štefan
14. jún 2016 0:49

Pán Ing. Herian je osobnosť, odborník, človek s veľkým srdcom pre zvieratá,mlieko, spracovanie mlieka, výrobu syrov. Osobne som mal česť stretnúť sa s týmto výnimočným odborníkom a naši predstavitelia rezortu by mali odporúčania Ing Heriana brať maximálne vážne. Lebo pri celej kauze šlo iba o poškodenie ovčiarstva a jeho postupnú… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
14. jún 2016 7:49

Pán Herian by mal mať na Dobrovičovej čestné miesto ako hlavný veliteľ krízového štábu na riešenie mliečnej krízy alebo skôr likvidácie chovov HZ a následne vidieka. Je to človek s obrovskými skúsenosťami, zdravým sedliackym rozumom a citom čo na Dobrovičovej nie, že chýba tam ani nevedia zrejme že sa to… Celý komentár »

RS
RS
14. jún 2016 8:03

Naozaj sa zdá ako keby išlo o účelové konanie ŠVPS. Keby boli taký aktívny pri kontrole bordelu a odpadkov, ktoré sa k nám vozia s vyspelej Európy. Lenže s nich sú všetci posratí.

Ladislav
Ladislav
14. jún 2016 9:55

Aktualne vysledky z vysetrenia mlieka na kliestovu encefalitidu najdete na stranke SVPS. Takisto na hlavnej stranke je aj povodna vyzva, na mimoriadne nudzove opatrenie. Zial, organy SVPS su v tomto pripade nutene konat, kedze ako je uvedene vo vyzve, anamneza pacientov nakazenych encefalitidou uvadza konzum ovcieho syra. Je pravda, ze… Celý komentár »

Anička
Anička
14. jún 2016 20:12

Je zarážajúce , ako Štátna veterinárna a potravinová správa ” zase porazila na kolená výrobcov , neodbornosťou, škôlkárskym prístupom pokazila dobré meno výrobcoc.Ako je možné, ked niekto v prvom prenose TV povie, že ochoreli ľudia na rodinnej oslave kliešťovou encefalitídou., Všetci normálni ludia vedia, že na salaš chodia rôzne skupiny… Celý komentár »

Adelhajda
Adelhajda
14. jún 2016 22:01

podobný prípad “tofu nátierka” 🙁

Ladislav
Ladislav
15. jún 2016 9:16

Anicka, viete dat naky odkaz na udaje ktore uvadzate? Ja sa k tomu neviem dopatrat , najme ma zaujima udaj ” kliestova encefalitida to urcite nebola” , “patogen na 99 percent nebol zo syra” a “ochoreli ludia len z rodinnej oslavy” . Dalej , ak mozte, Vas poprosim o upresnenie,… Celý komentár »

jm
jm
15. jún 2016 10:09

Bolo by na mieste keby dotyčný zodpovedný ľudia vysvetlili skutočnú príčinu .A ak došlo k omylu tak sa verejne ospravedlniť s prezradením ako mohlo k tak závažnému omylu doisť.Je určite ľahšie dobré meno poškodiť ako ho vybudovať.