V Nitre patrila tretia dekáda marca na štyri dni poľnohospodárom. Veľtrh Agrosalón je spojený najmä s pôdohospodárskou technikou a preto sa mohlo stať, že daňovým priznaním vyčerpaný návštevník nadobudol pri prehliadke stoviek a stoviek strojov pocit, že sa konštrukčné riešenia, farby, ale aj propagačné materiály jednotlivých vystavovateľov priveľmi podobajú.
Na veľtrhu Agrosalón v Nitre sa už od tejto stredy (20. marca) predstaví 140 vystavovateľov na ploche 22 tisíc metrov štvorcových. Aby ste sa v rámci výstaviska vedeli dobre zorientovať, ponúkame vám kompletný zoznam vystavovateľov. V rámci hlavnej fotky sme umiestnili mapu Výstaviska Agrokomplex, kde máte označené pavilóny a voľné plochy.
Už zajtra začína v Nitre Agrosalón, ktorý prinesie agropodnikateľom komplexný pohľad na trh s poľnohospodárskou mechanizáciou. Jednotliví predajcovia a výrobcovia predstavia na veľtrhu najnovšie trendy a budú bojovať o priazeň roľníka v dobe, keď neprebieha žiadna výzva na nákup techniky. Štatistika predaja traktorov za minulý rok nám hovorí, že svoju pozíciu udržali trhoví lídri, ale do popredia sa dostávajú napríklad aj značky, na ktoré sme neboli v minulosti zvyknutí.
História veľtrhu Agrosalón sa na nitrianskom výstavisku začala písať v roku 2007 najmä vďaka iniciatíve Združenia výrobcov a predajcov pôdohospodárskej techniky - Agrion. Už prvý ročník ukázal, že tlak členov Agrionu na samostatnú výstavu poľnohospodárskej mechanizácie, ktorá by sa konala v prijateľnejšom termíne ako augustový Agrokomplex, bol opodstatnený.
Pre rozvoj poľnohospodárstva a zvýšenie zamestnanosti v regióne stredného Slovenska je potrebné aj využívanie nových technológií a technologických postupov, do ktorých sa investovalo. Vyplýva to zo slov predsedu Krajskej rady regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr Banskobystrického kraja Juraja Petruša po utorkovej (26.2.) porade predsedov, podpredsedov a riaditeľov regionálnych komôr Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v Banskej Bystrici.
K dnešnému dňu (streda, 27. februára) zostáva už len 13 voľných miest na seminár Komplexný pohľad na repku - výživa, stimulácia, ochrana a ceny v roku 2013. Na podujatí, ktoré sa uskutoční v utorok 5. marca na Agroinštitúte v Nitre, vystúpi aj docent Ladislav Ducsay z Katedry agrochémie a výživy rastlín na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Ten sa bude vo svojej prednáške venovať napríklad optimalizácii výživy repky olejnej.
Straty na úrode od 30 do 100 % odhadujú poľnohospodári v okrese Rimavská Sobota po nájazdoch divej zveri. Voľne žijúce zvieratá spásajú polia s oziminami, no nezastavia sa ani pred ovocnými sadmi. Ako povedal predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory František Tóth, farmári tento problém nedokážu účinne riešiť a situácia sa v priebehu posledných rokov len zhoršuje.
„Ponúknite sa našim syrom,“ usmieval sa na návštevníkov Danubius Gastro Dušan Klinčuch. Väčšinu roka mechanizátor na Poľnohospodárskom družstve SNP v Sklabini, ale počas štyroch dní potravinárskeho veľtrhu v Bratislave predstaviteľ ľudového marketingu. Keď ho medzi návštevníkmi videl pobehovať Vladimír Chovan, spoluorganizátor prezentácie farmárskych potravín na veľtrhu, tak len s úsmevom poznamenal: „sú tí mechanizátori veru šikovní ľudia.“
Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre začne od nového akademického roka vychovávať odborníkov špecializovaných na vinárstvo. Nový akreditovaný študijný program vinárstvo budú môcť záujemcovia študovať na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU. „Študijný program bol pripravený s cieľom vychovať odborníkov v oblasti pestovania, ale predovšetkým spracovania hrozna až na finálne produkty,“ uviedla gestorka programu Tatiana Bojňanská.
Doba častých potravinárskych škandálov, ktoré postihujú najmä zahraničných veľkovýrobcov potravín zabezpečila zvýšený záujem spotrebiteľa o farmárske výrobky, ktorých pôvod je známy, kvalita úzkostlivo strážená a nutričná hodnota vysoká. Slovenskí poľnohospodári ale na trend lokálnych, tradičných a kvalitných potravín naskakujú len veľmi pomaly. My sme našli svetlé výnimky, ktoré vyrábajú to, čo spotrebiteľ žiada, pričom zlepšujú hospodárske výsledky svojich podnikov a dokonca sa budú spoločne propagovať na blížiacom sa veľtrhu Danubius Gastro 2013.
Najkomentovanejšie za 7 dní