Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Záchrana úrody za viac ako milión

Záchrana úrody za viac ako milión
insert_photoTASR

Viac ako jeden milión eur stála zatiaľ záchrana budúcej úrody ovocia pred jarnými mrazmi. Slovenskí ovocinári už druhý týždeň neúnavne bojujú so silným prízemným mrazom. Len za posledné štyri noci teplota v mnohých ovocných sadoch dosahovala hranicu mínus 10 stupňov. Bez ohrievania vzduchu a aktívneho zásahu ľudí v sadoch by boli škody na kvitnúcich stromoch takmer devastačné.

Ovocinári po minulé noci zachraňovali, čo sa dalo. Požívali parafínové sviece, protimrazovú závlahu, plynové vrtule. Zatiaľ odhadujú, že na záchranu kvetov a pukov pred mrazmi vynaložili viac ako 1 milión eur. Do akej miery sa im to podarilo, ukáže čas. Isté však je, že straty na úrode budú. Ovocinárska únia Slovenska, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, odhaduje, že z priemernej produkcie ovocia v množstve 50 tisíc ton ročne sa v tomto roku pre mrazy urodí približne 30 tisíc ton ovocia.

„Dnes je už isté, že ak by sme v nočných prácach poľavili, škody by sme mali oveľa masívnejšie. Jeden milión eur je obrovská suma, ale vynaložili sme ju v záujme našich sadov a zabezpečenia slovenského ovocia pre našich spotrebiteľov“, uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.

Príliš silný mráz aj napriek ochrane ovocinárov najviac poškodil najmä čerešne. Mráz spálil aj kvety marhúľ, broskýň a sliviek. Zasiahol aj nerozkvitnuté puky jabloní a hrušiek.

„Teraz sa spoliehame ešte na to, že príroda nechce prehrávať a že stromy nám dajú úrodu ešte z kvetov, ktoré sa rozvinú v rámci tzv. sekundárneho kvitnutia“, naznačil Marián Varga.

S prízemnými jarnými mrazmi bojovali aj v susednej Českej republike. Tamojším ovocinárom pravdepodobne až také výrazné škody nespôsobili, pretože vývin stromov a teda aj kvitnutie je u našich západných susedov posunutý približne o 8-10 dní neskôr.

Autor článku: Jana Holéciová - SPPK
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments