Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Začala sa žatva

Žatva bude aj so zahraničnými kombajnmi
insert_photoKomagrartechnik, s. r. o.

Poľnohospodári v južne položených regiónoch začali žatvu. Oproti predchádzajúcim rokom sa zber letnej úrody posunul približne o jeden týždeň.

Dôvodom je daždivé a chladné počasie počas jari, najmä v máji, pre ktoré obilie dozrievalo pomalším tempom. Na začiatok žatvy však mala vplyv aj veľmi daždivá jeseň, ktorá zase odďaľovala siatie ozimín. Preto tí poľnohospodári, ktorí na jeseň siali oziminy neskôr, ich aj neskôr budú žať. Tohtoročná žatva sa tak začína približne o 5-7 dní neskôr, ako sme si pre klimatické zmeny zvykli za ostatné roky. Napríklad v roku 2019 zber obilnín odštartoval už na konci júna.

Štandardne sa ako prvé porasty kosia tie, kde je zasiaty ozimný jačmeň a hrach. V trnavskom regióne majú zatiaľ z 2000 ha výmery ozimného jačmeňa pozbieraných 175 ha. Išlo väčšinou o skúšobnú žatvu, intenzívne začnú ozimné jačmene tamojší pestovatelia zbierať až v najbližších dňoch.

Naplno sa však ozimné jačmene kosia od uplynulého víkendu napríklad v okrese Levice. Niektoré podniky ich už majú dokonca zožaté z celej zasiatej výmery. Porasty sú zatiaľ zdravé. Na poliach, ktoré sú v blízkosti lesov, je množstvo jeleňov. Poľnohospodári ich preto pred začiatkom žatvy musia z porastov vyháňať.

„S prvými výsledkami úrody ozimného jačmeňa sme zatiaľ spokojní, ale je to ešte len začiatok žatvy. Koncom týždňa hlásia búrky a silný vietor. Dovtedy chceme mať pokosený aj ozimný jačmeň a aj hrach. Navyše, pred sebou máme niekoľko extrémne horúcich dní. Uvidíme preto, ako na teploty zareaguje pšenica,“ opísal situáciu predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Levice Milan Halmeš.

Porasty pšenice sú miestami zahorené

Kým v levickom regióne na žatvu pšenice ešte len čakajú, v okrese Nové Zámky ju začínajú kosiť práve dnes. Na horúce počasie z predchádzajúcich dní však obilie nezareagovalo dobre. Porasty sú miestami zahorené, zrno pšenice je drobné.

So žatvou už začali aj galantskí poľnohospodári. Kosia ozimný jačmeň a repku.

V každom regióne, v každom chotári sa bude postup žatvy, kvalita a množstvo úrody líšiť vzhľadom na rôzne pôdno-klimatické, hospodárske podmienky a priebeh počasia od založenia úrody. A rovnako aj ďalší zber úrody bude závisieť predovšetkým od počasia. Preto akékoľvek hodnotenia tohtoročnej žatvy sú predčasné.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora začína s pravidelným týždňovým monitoringom žatvy, v ktorom bude sledovať aktuálny stav zberu obilnín. Informácie bude získavať od svojich 38 regionálnych komôr.

Autor článku: Jana Holéciová - hovorkyňa, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj obrázku: Komagrartechnik, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments