Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Výsledky testov na dioxín sú u nás negatívne

Výsledky testov na dioxín sú u nás negatívne
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Výsledky laboratórnych testov na dioxín v živočíšnych potravinách (najmä vajcia, hydinové a bravčové mäso) pochádzajúcich z Nemecka a odobraných v SR sú podľa šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolta Simona negatívne.

„V tejto chvíli je teda dočasný zákaz predaja rizikových potravín uvoľnený, všetky výsledky sú negatívne,“ uviedol po dnešnom rokovaní vlády Simon. To však podľa neho neznamená, že so všetkými opatreniami chrániacimi spotrebiteľa rezort pôdohospodárstva skončil.

Pripomenul, že v platnosti naďalej zostáva nariadenie rezortu pôdohospodárstva zo začiatku tohto mesiaca o tom, že každý dovozca živočíšnych potravín musí prevziať zodpovednosť za zdravotnú neškodnosť dovážaných potravín a deklarovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, že jeho tovar nepochádza z inkriminovaného územia a neobsahuje dioxín.

Simon 10. januára 2011 informoval, že na Slovensko sa z Nemecka v decembri 2010 doviezlo celkove približne 1,09 milióna vajec a všetky boli predané v maloobchodnej sieti. Počas prvého týždňa tohto roka sa importovalo z Nemecka na Slovensko 356.000 kusov vajec, ktoré sú momentálne v triediarni vajec v Ružomberku.

Ministerstvo v reakcii na správy o výskyte nebezpečnej látky dioxín v potravinách pochádzajúcich z Nemecka nariadilo 7. januára 2011 ŠVPS SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Zároveň pozastavilo predaj rizikových produktov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments