Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

V Topoľčiankach pozbierali slamové

V Topoľčiankach pozbierali slamové
insert_photoVinárske závody Topoľčianky

Neskoršia jeseň je tradične časom zberu viniča vhodného na slamové víno. Na Slovensku ho dorába len hŕstka vinárov. Spracovanie je totiž náročnejšie – už od pestovania až po jeho dozrievanie v sudoch. Vinárstvo v Topoľčiankach patrí medzi tie, ktoré slamové víno uvádzajú na trh už celé roky. V aktuálnej sezóne ho práve pozbierali vo viniciach.

„Tento zber je výnimočný tým, že hrozno sa musí naozaj citlivo oberať, aby sa bobuľky neporušili. Následne sa bude minimálne 3 mesiace ešte dosúšať za účelom zvýšenia cukornatosti a koncentrovania prirodzených naturálnych aróm. Slamové víno je aj preto spravidla veľmi sladké, bohaté na rôzne chute, či už medovejšie, džemovejšie, cítiť v ňom lesné ovocie, kandizovane ovocie a podobne,“ vysvetlil Samuel Waldner z Vinárskych závodov Topoľčianky.

V prípade slamového vína vinári hľadia v prvom rade na kvalitu viniča. K najvhodnejším odrodám paria Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské šedé a Veltlínske zelené, z modrých odrôd je to najmä Frankovka modrá a Cabernet Savignon. Dôležitý je v tomto smere najmä obsah kyselín.

„Príprava hrozna na slamové víno aj samotný strih je úplne iný, nesleduje sa, aby bol taký veľký výnos z hektára, ale skôr to, aby bolo hrozno naozaj kvalitné a aby dokázalo vydržať mesiace v sušiarni,“ dodal.

Tam sa z bobúľ postupne vyparí voda, vysušené napokon poputujú do lisu.

„Predbežne sa dá predpokladať, že lisovať sa bude asi koncom januára, prípadne vo februári a nejaký čas bude vyzrievať v cisternách na jemných kvasničných kaloch. Takže do predaja sa toto víno dostane asi až v lete v roku 2019,“ uviedol vinársky technológ Jozef Záhorský.

Z jedného kilogramu hrozna vylisujú vinári len asi 1 a pol decilitrov slamového vína. To sa odráža aj na jeho vyššej cene na pultoch.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Vinárske závody Topoľčianky

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments