Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Už aj slovenských mlynárov bude zastupovať Milan Lapšanský

Už aj slovenských mlynárov bude zastupovať Milan Lapšanský
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Milan Lapšanský

Generálnym sekretárom Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM), ktorá združuje spracovateľov obilnín na Slovensku sa dnes stal Milan Lapšanský, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR (SZPCC). Portál poľnoinfo.sk o tom informoval SZPCC.

„Mlynský sektor tvorí kľúčové prepojenie medzi slovenskými pestovateľmi obilnín, pekármi, cukrármi a cestovinármi aj chovateľmi hospodárskych zvierat. Členské subjekty Slovenskej spoločnosti mlynárov zabezpečujú takmer 90-percentú sebestačnosť Slovenska v múke, ktorá je strategickou surovinou. Považujeme preto za nevyhnutné, aby štát túto našu pozíciu intenzívnejšie vnímal a uvedomoval si, že mlynský sektor je strategickým odvetvím pre štát,“ uviedol Peter Močko, predseda SSM.

Na začiatku minulého desaťročia slovenský spotrebiteľ, podľa SZPCC, skonzumoval 84,4 kilogramu obilnín v podobe múky. V roku 2019 to bolo len 73,4 kilogramu. Celkovo vyrobili slovenské mlyny vlani 279 mil. kilogramov pšeničnej múky a 13 mil. kilogramov ražnej múky.

„Práve mlynári zabezpečujú, že pridaná hodnota zo spracovania zostáva na Slovensku, vytvára pracovné miesta, znižuje saldo zahraničného obchodu i uhlíkovú stopu,“ povedal Milan Lapšanský.

SSM má 7 členov, ktorí zabezpečujú väčšinu produkcie múky pre slovenských spotrebiteľov a zamestnávajú takmer 600 pracovníkov.

Autor článku: poľnoinfo.sk podľa TS
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Milan Lapšanský

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
mária
mária
29. november 2022 8:56

Podľa údajov ŠÚSR v roku 2004 spotreboval obyvateľ SR obilnín v hodnote múky 92,8 kg za rok, v roku 2010 to bolo 80,3 kg a v roku 2019 klesla spotreba na 77,0 kg. V roku 2021 klesla spotreba múky medziročne o 4,2 kg a dosiahla 73,7 kg.