Už aj slovenských mlynárov bude zastupovať Milan Lapšanský
Generálnym sekretárom Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM), ktorá združuje spracovateľov obilnín na Slovensku sa dnes stal Milan Lapšanský, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR (SZPCC). Portál poľnoinfo.sk o tom informoval SZPCC.
„Mlynský sektor tvorí kľúčové prepojenie medzi slovenskými pestovateľmi obilnín, pekármi, cukrármi a cestovinármi aj chovateľmi hospodárskych zvierat. Členské subjekty Slovenskej spoločnosti mlynárov zabezpečujú takmer 90-percentú sebestačnosť Slovenska v múke, ktorá je strategickou surovinou. Považujeme preto za nevyhnutné, aby štát túto našu pozíciu intenzívnejšie vnímal a uvedomoval si, že mlynský sektor je strategickým odvetvím pre štát,“ uviedol Peter Močko, predseda SSM.
Na začiatku minulého desaťročia slovenský spotrebiteľ, podľa SZPCC, skonzumoval 84,4 kilogramu obilnín v podobe múky. V roku 2019 to bolo len 73,4 kilogramu. Celkovo vyrobili slovenské mlyny vlani 279 mil. kilogramov pšeničnej múky a 13 mil. kilogramov ražnej múky.
„Práve mlynári zabezpečujú, že pridaná hodnota zo spracovania zostáva na Slovensku, vytvára pracovné miesta, znižuje saldo zahraničného obchodu i uhlíkovú stopu,“ povedal Milan Lapšanský.
SSM má 7 členov, ktorí zabezpečujú väčšinu produkcie múky pre slovenských spotrebiteľov a zamestnávajú takmer 600 pracovníkov.
Podľa údajov ŠÚSR v roku 2004 spotreboval obyvateľ SR obilnín v hodnote múky 92,8 kg za rok, v roku 2010 to bolo 80,3 kg a v roku 2019 klesla spotreba na 77,0 kg. V roku 2021 klesla spotreba múky medziročne o 4,2 kg a dosiahla 73,7 kg.