Trh s ošípanými – export drží vysoké ceny
Chovatelia ošípaných môžu očakávať naďalej vysoké a stúpajúce ceny. Tento odhad zverejnila Európska komisia na základe údajov týkajúcich sa trhu s ošípanými a aktualizovaných na konci apríla 2012.
Dopyt z exportných trhov podporuje aj naďalej trh s ošípanými, pričom vysoké podnikové náklady pohltia časť zisku. Tieto údaje okrem vysokých cien jatočných ošípaných poukazujú aj na silný nárast nákladov na krmivá a na rast cien odstavčiat. Veľká časť zisku môže byť preto opäť pohltená stúpajúcimi nákladmi.
Cenový vývoj pritom veľmi úzko závisí aj od exportu, lebo vnútorný trh v súčasnosti absorbuje pri terajšej úrovni spotrebiteľských cien len malé percento tovaru. Produkcia klesá však o niečo menej, ako sa očakávalo.
Ceny bravčového mäsa rastú ďalej
EK očakáva, že v 3. štvrťroku 2012 budú ceny bravčového mäsa opäť rásť. Mali by sa zvýšiť približne z terajšej úrovne 1,60 €/kg (2. štvrťrok) na takmer 1,68 €/kg v 3. štvrťroku 2012, vo 4. štvrťroku tohto roka by mali poklesnúť späť na 1,61 €/kg. Očakáva sa, že priemerná ročná cena jatočných ošípaných by sa tak pohybovala asi na úrovni 1,61 €/kg, v porovnaní s 1,53 €/kg v roku 2011. Na konci apríla boli ceny na európskych termínovaných trhoch na úrovni asi 1,68 €/kg a do polovice roka sa očakáva ešte nárast cien na úroveň asi 1,74 €/kg. Predovšetkým výrazne silne stúpli v prvých mesiacoch tohto roka náklady na kŕmenie. Sójový šrot stál napr. v argentínskych exportných prístavoch na konci apríla tohto roka o 25 % viac ako na začiatku februára 2012.
Produkcia nie je nižšia ako v roku 2011
Prekvapujúce je, že podľa aprílovej prognózy nie je ponuka v EÚ nižšia ako v roku 2011, produkcia sa neznížila. Očakáva sa však, že vysoké ceny produkciu zabrzdia a obchodovanie podnikov sa možno spomalí. EK vo výhľade o trhu ešte vo februári 2012 predpokladala pokles produkcie bravčového mäsa asi o 1 %. V Nemecku klesne produkcia bravčového asi o 0,3 %, po silnom náraste v roku 2011 (+2,1 %).
Export oveľa lepší ako sa očakávalo
Rozhodujúcim pre ďalší vývoj trhu zostane export. Ten sa podľa aktuálnych údajov Európskej komisie v prvých mesiacoch roka vyvíjal lepšie ako sa očakávalo. Export bravčového mäsa bol v prvých dvoch mesiacoch roka 2012 takmer o 20 % vyšší ako vlani. Enormne vzrástol (+96 %) vývoz do Číny. Exportný rast prekročil aj očakávania EK. Bez výrazného exportu by sa trh vyvíjal oveľa menej pozitívne. Podľa informácií EK z februára tohto roka sa spotreba bravčového mäsa na vnútornom trhu EÚ znížila takmer o 1 %.