Šíriaci sa koronavírus ovplyvňuje aj agropotravinársky sektor. Ten nateraz zaznamenáva výpadok zamestnancov na úrovni asi 10 až 20 percent. Potravinári zatiaľ produkciu udržiavajú v normálnom režime, chcú sa však pripraviť aj na horšie časy, ktoré môžu nastať aj zo dňa na deň. Otázky, ktoré nad fungovaním sektora v prípade výraznej nákazy na Slovensku visia, riešili aj na krízovom štábe.
Zákaz činnosti, ktorý zaviedol Ústredný krízový štáb 16. marca 2020 sa nevzťahuje na servisy, resp. dodávateľov poľnohospodárskej techniky, ktorí vykonávajú aj servisnú činnosť. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o tom informuje po množiacich sa otázkach poľnohospodárov. Túto problematiku na včerajšom rokovaní preberala aj Vláda SR.
Na základe žiadosti talianskych orgánov čeliacich bezprecedentnej kríze v súvislosti s prepuknutím choroby COVID-19 a celkovej zložitej situácii, ktorej čelí Európska únia, sa Európska komisia rozhodla povoliť členským štátom predĺženie lehôt na predkladanie žiadostí o priame platby a niektoré platby v rámci rozvoja vidieka.
Komplikácie s dodávkou krmiva pre hovädzí dobytok aj s odbytom mliečnych výrobkov spôsobilo roľníkom Šárke a Václavovi Osičkovým z Nového Dvora u Litovle v okrese Olomouc (ČR) nečakané uzavretie oblasti, ktoré v pondelok skoro ráno nariadili hygienici kvôli rastúcemu počtu nákazených ľudí novým typom koronavírusu.
V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40 – 50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku.
Slovenské mliekarne denne spracujú 2,25 milióna kilogramov mlieka. Výroba v súčasnosti funguje u všetkých spracovateľov a každá prevádzka má implementované prísne ochranné opatrenia ako dotazníkové zisťovanie pobytu zamestnancov v zahraničí, kontrolu teploty pri vstupe do zamestnania a ďalšie prísne hygienické opatrenia a kontroly. Slovenskí mliekari sú schopní zabezpečiť dostatok mliekarenských výrobkov pre obyvateľov Slovenska.
Potravinárska komora Slovenska pozorne sleduje aktuálnu situáciu ohľadom choroby COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom, rovnako aj opatrenia prijaté Krízovým štábom SR a aktívne informuje o aktuálnej situácií potravinárske podniky. Plne si uvedomujeme skutočnosť, že v súčasnej situácií je absolútne kritické udržanie potravinárskej výroby a plynulé zásobovanie potravinami obyvateľov Slovenskej republiky.
Najkomentovanejšie za 7 dní