Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Slovenskí potravinári opäť získali uznanie v inováciách a udržateľnosti

Slovenskí potravinári opäť získali uznanie v inováciách a udržateľnosti
insert_photoPotravinárska komora Slovenska - Ocenení v 6. ročníku súťaže o Cenu PKS na rok 2023.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) úspešne ukončila 6. ročník súťaže o Cenu PKS na rok 2023. Tento ročník reflektoval neustále meniace sa spotrebiteľské trendy a dopyt po udržateľných riešeniach v potravinárskom odvetví. Informovala o tom riaditeľka komory Jana Venhartová.

Napriek ťažkému obdobiu, ktoré výrazným spôsobom navýšilo vstupné náklady potravinárskym podnikom a ovplyvnilo spotrebiteľské správanie, priniesli podľa nej potravinári pre svojich spotrebiteľov opäť zaujímavé inovácie. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj za trvalú udržateľnosť.

„V čase vysokej inflácie potravín spotrebitelia pozerajú v prvom rade na cenu potravín a odkláňajú sa od prémiových výrobkov. Táto skutočnosť má spolu s vysokými vstupnými nákladmi výrobcov za následok zužovanie priestoru na inováciu potravín. Napriek tejto ťažkej situácií sme radi, že potravinári stále prinášajú spotrebiteľom zaujímavé výrobky,“ povedala Venhartová.

V spoločnosti podľa jej slov rezonuje aj požiadavka na udržateľnú výrobu potravín, pričom potravinárske spoločnosti k tejto téme pristupujú proaktívne zavádzaním opatrení, ktoré znižujú dosah potravinárskej výroby na životné prostredie.

Spresnila, že v roku 2023 boli otvorené celkovo tri kategórie súťaže, a to Inovatívny výrobok, Trvalá udržateľnosť a Osobnosť potravinárstva.

Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.

Ocenenia

Najvyššie ocenenie v kategórii Inovatívny výrobok získala spoločnosť Arch caffe, s. r. o., za svoje izotonické nealkoholické pivo.

„Tento nový produkt je jedinečným spojením piva a izotického nápoja. Poskytuje tak športovcom a aktívnym ľuďom všetky potrebné živiny a minerály, ktoré potrebujú na regeneráciu po fyzickej námahe. NILIO Great Warrior je vyrobené z kvalitných surovín a neobsahuje žiadny cukor ani lepok. Je dostupné v dvoch príchutiach, grapefruit a citrón,“ informuje PKS.

Druhé miesto v kategórii Inovatívny výrobok získala akciová spoločnosť Penam Slovakia za svoj kváskový chlieb s olivami, sušenými paradajkami a bazalkou.

„Chlieb má bohatú chuť a vôňu a je vhodný ako súčasť zdravého a vyváženého stravovania,“ uvádza PKS.

Tretie miesto v kategórii obsadila rada výrobkov – paštét od spoločnosti Fairway club, s. r. o.

„Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom. Pomalé varenie garantuje zachovanie všetkých senzorických vlastností typických pre túto pochúťku. Paštéta je vyrobená z výkrmovej pečene extra kvality,“ oboznamuje  PKS.

Víťazom v kategórií Trvalá udržateľnosť sa stala spoločnosť McCarter, a. s., za rad rastlinných nápojov zostavených čisto z rastlinných surovín ako je sója, kokos, mandľa, ovos a ryža.

Jana Venhartová dodala, že v kategórii Osobnosť potravinárstva nebola za rok 2023 udelená žiadna cena.

Autor článku: TASR/poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Potravinárska komora Slovenska - Ocenení v 6. ročníku súťaže o Cenu PKS na rok 2023.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments