Sezónne a slovenské: Podporujme našich pestovateľov

Kľúčom k čerstvým a kvalitným potravinám ja sezónnosť a úroda vypestovaná u nás doma. Prečo potrebuje čestné miesto na pultoch predajní a kde ju zákazníci zaručene nájdu?
Dobrú úrodu si pestovateľ musí zaslúžiť. Neprichádza sama od seba, veď za každým zväzkom reďkovky, jarnej cibuľky či plným košom šťavnatých jabĺk sú mesiace práce. Aj očakávania a obavy, či prvé jarné mrazy, nedostatok dažďa alebo nálet škodcov nepokazia tú námahu a hodiny strávené na poliach či v skleníku. Naplánovať výsadbu, zasiať, hnojiť a venovať starostlivosť, ktorá nepozná víkendy ani dovolenku. Sezóna pre poľnohospodárov začína oveľa skôr než v momente zberu. A keď už príde čas, plodiny treba z polí čo najskôr dostať k zákazníkovi, aby ich ochutnal čerstvé, voňavé a v tej najlepšej forme. A to je chvíľa, kedy do hry vstupuje Kaufland. Nielen ako bežný odberateľ a predajca slovenskej zeleniny a ovocia, ale ako férový partner, ktorý domácim poľnohospodárom podáva pomocnú ruku.

Kaufland – Aj jarná cibuľka rastie na domácich poliach, poľnohospodári ju zberajú aj viažu ručne.
Včera v zemi, dnes na tanieri
Dnes už nie je nič výnimočné, keď máme na stole paradajky v apríli. Ale ak je tá paradajka slovenská, dozretá prirodzene a čerstvá, pretože sa na našom tanieri ocitla v ten istý deň, ako bola zozbieraná, to už je malý zázrak.
„Naša ponuka ovocia a zeleniny sa celý rok, ale najmä počas hlavnej sezóny sústreďuje predovšetkým na domácich pestovateľov, ktorí dokážu na pulty priniesť čerstvú a lokálnu úrodu,“ vysvetľuje Ľuba Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovensko.
K zákazníkom sa tak dostanú produkty, ktoré nemuseli precestovať stovky kilometrov, pretože z poľa putujú rovno do regálov. Sezóna jahôd, čerešní, špargle, hrachu či kukurice netrvá dlho, a tak ich obchodný reťazec ponúka spotrebiteľom ešte intenzívnejšie, aby si čerstvé zásoby mohli dopriať doslova z prvej ruky. Chcete dôkaz? V jeho predajniach až 50 percent ovocia a zeleniny, ktoré sa dajú dopestovať v našich klimatických podmienkach, pochádza od domácich farmárov. V roku 2024 takto zákazníci na pultoch Kauflandu našli viac než 51 ton slovenského ovocia a zeleniny, ktoré vyrástli na rozlohe podobnej ako 4 600 futbalových ihrísk. To nie je len číslo, ale reálny dopad na slovenský vidiek aj našu potravinovú sebestačnosť.
„Slovenskí dodávatelia dokážu vypestovať kvalitné a čerstvé produkty, ktoré sa do našich regálov dostanú často už niekoľko hodín po zbere. Aj preto s nimi dlhodobo spolupracujeme a ich podporu považujeme za samozrejmosť. Keď majú počas sezóny zberu bohatú úrodu, dávame jej v predajniach prednosť a ponúkame na pultoch široký výber čerstvého a lokálneho ovocia aj zeleniny, ktoré vyrástli na našich poliach, v skleníkoch a sadoch,“ pripomína dôraz na sezónnosť Ľuba Barošová.

Kaufland – Reťazec sa snaží do ponuky v predajniach zaradiť čo najviac sezónnej zeleniny a ovocia zo Slovenska.
Na sezónnosti záleží
Aj malé dieťa pozná príbeh o Maruške, ktorá v rozprávke O dvanástich mesiačikoch v zime hľadala jahody. Dnes sa síce dajú kúpiť takmer celý rok, no ich sezóna je len jedna, a tá slovenská prichádza v máji. Vtedy majú jahody plnú chuť, šťavu aj vôňu a práve vtedy ich nákup pomáha našim pestovateľom najviac.
Jesť sezónne potraviny totiž znamená jesť múdro. Veď aj príroda to zariadila tak, že nám v každom ročnom období ponúka presne to, čo naše telo najviac potrebuje. Na jar osviežujúcu reďkovku, jarnú cibuľku či špargľu, ktoré povzbudia trávenie. V lete šťavnaté ovocie, ale aj hrach či kukuricu s cuketou, ktoré vďaka farbám a obsahu beta-karoténu pomáhajú lepšie zvládať slnečné lúče. A ak sa na pultoch rozšíri výber koreňovej zeleniny, jabĺk či tekvíc, je to jasné znamenie, že prichádza jeseň, kedy treba doplniť zásoby vitamínu C aj vlákniny. Aj preto má zmysel spoliehať sa na sezónne potraviny a hľadať ich v Kauflande, ktorý dáva prednosť tunajším pestovateľom.
Ovocie a zelenina, ktoré vyrástli u nás doma, totiž dozreli v tom správnom čase a chutia inak. Preto, že je v nich kus Slovenska aj tvrdá práca tých, ktorí úrodu priniesli na naše stoly.