Zadajte hľadaný výraz

  • Inzercia
Komerčné informácie Z domova

Hlivy či shiitake pestované na Slovensku? Áno, zákazníci ich poznajú

Hlivy či shiitake pestované na Slovensku? Áno, zákazníci ich poznajú
insert_photoKaufland

Domáci poľnohospodári sa hubám príliš nevenujú, no zákazníci v reťazcoch o ne majú záujem. Len stupavská Mykopesta, ktorá pestuje hlivy či shiitake, do Kauflandu ročne dodá až 250 ton.

Pre Slovákov je hubárčenie čosi ako národný šport. Praje mu aj jesenné obdobie, kedy každý vášnivý hubár pravidelne vyráža do lesa, aby sa odtiaľ vrátil s čerstvými úlovkami. Lenže čo v prípade, keď domov prídete s prázdnym košíkom? Nie je to dôvod, aby ste huby z jedálneho lístka vynechali, nájdete ich totiž aj v Kauflande v sortimente medzi ovocím a zeleninou. A na tanier sa ich oplatí naložiť aj preto, že prospievajú zdraviu. Obsahujú obrovské množstvo vlákniny, minimum kalórií aj sacharidov a dokážu podporovať metabolizmus. Huby vďaka obsahu B2, B3 a B5 navyše posilňujú kosti, imunitný systém a na zahodenie nie je ani obsah pre telo dôležitých látok ako železo, zinok, meď či selén. Hlivový paprikáš, hubové rizoto či mäso s hubovou omáčkou, je toľko možností, ako ich zaradiť do jedálneho lístka, ktorú si vyberiete?

Huby prospešné pre zdravie

Na našom trhu huby nepatria na zoznam často pestovaných plodín, ale v prípade stupavskej spoločnosti Mykopesta platí, že aj zo záľuby sa postupne môže stať práca na plný úväzok. Jej zakladateľ najskôr v roku 1974 začal s pestovaním šampiňónov, neskôr k nim pribudla hliva ustricová či hliva žltá  a už pár rokov táto rodinná firma dodáva do slovenských domácnosti aj exotickejšiu hubu shiitake. Mimochodom, tá sa v Ázii považuje za veľkú gurmánsku pochúťku a čínski lekári ju už v 2. storočí používali ako liek pri nachladnutí a na posilnenie imunity.

Pestovanie bez hnojív? V Stupave sa to dá

Na Slovensku však veľkopestovanie húb nemá silnú tradíciu, jedným z dôvodov sú aj náročné podmienky, ktoré tieto plodiny potrebujú.

„Neprospievajú im zmeny ročných období, takže v jarných a jesenných mesiacoch si vyžadujú ešte viac pozornosti a aj výkyvy teplôt dokážu ovplyvniť úrodnosť. Huby sú na pestovanie mimoriadne citlivé,“ vysvetľuje Martin Bartaloš z Mykopesty.

Huby, ktoré v Stupave vyrastajú vo veľkých halách, sa pestujú zo substrátov a na to, aby sa vyformovali do pekných trsov, treba zabezpečiť špeciálnu vnútornú teplotu prostredia od 15 do 20 °C. Každý druh rastie v samostatnej hale, kde na správnu teplotu vzduchu aj dostatok kyslíka musí pestovateľ myslieť o to viac, že sa nespolieha na žiadne hnojivá ani pesticídy.

Práca na 365 dní v roku

„Ani môj starý otec pri pestovaní nikdy nepoužíval hnojivá a ja sa snažím ísť v jeho šľapajach. Aj preto o našich hubách môžem povedať, že rastú rovnako ekologicky, ako tie v lese,“ pokračuje manažér výroby v Mykopeste, ktorá do regálov obchodného reťazca dodáva ročne vyše 250 ton húb.

A je to práca na 365 dní v roku. Novú úrodu tu zberajú sedemkrát do týždňa, po zbere huby končia v chladničke a pekne vychladené cestujú do logistického skladu v Ilave, aby si zákazníci mohli chutné trsy hlivy ustricovej, hlivy žltej aj exotickejšie shiitake zo Stupavy kúpiť už na ďalší deň.

Takže ak nabudúce z lesa opäť prídete domov s prázdnym košíkom alebo len dostanete chuť na voňavé huby, už viete, že ich nájdete v Kauflande. Sú zdravé a ak si chutnú hlivu či shiitake vložíte do košíka, je to ďalší krok k podpore slovenských poľnohospodárov.

Autor článku: Kaufland
Zdroj obrázku: Kaufland

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments