Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Šalát pestujú, čistia, balia a exportujú /fotopríloha/

Šalát pestujú, čistia, balia a exportujú /fotopríloha/
insert_photo9 x Juraj Huba poľnoinfo.sk

Jednou z najdôležitejších plodín v okolí mesta Roeselar v Belgicku je hlávkový šalát. Ročne v tejto oblasti vyprodukujú približne 70 miliónov kusov tejto zeleniny. Významným producentom, ktorého navštívilo poľnoinfo.sk, je Franky Bouckaert. Šalát pestuje na 2,5 hektároch skleníkov a podnikať začal v roku 1990.

Produkciu predáva cez odbytové združenie na burze REO Veiling, ktoré burzu aj vlastní. Šalát dodáva počas celého roka a produkcia dosahuje približne 1,3 milióna hlávok. Minulý rok, tak ako aj pri ostatných komoditách, aj tu došlo k poklesu cien. Tie u Franka Bouckaerta dosiahli priemere 28 centov za kus, pritom jeho náklady sú viac ako 30 centov.

Tento rok sa z hľadiska speňaženia ukazuje lepšie a to z dôvodu poklesu produkcie v Španielsku.

„V Európskej únii sa i zmena produkcie o 2 percentá dokáže prejaviť na celkovej cene komodít o 5 – 10 percent. To sa stalo i pri šaláte,“ uviedol F. Bouckaert.

Na burze REO Veiling sa obchodujú takmer všetky druhy čerstvej zeleniny a ovocia. K burze patrí i logistické centrum, ktoré na ploche šiestich hektárov klimatizovaných skladov rozdeľuje produkciu do vzdialenosti dve tisíc kilometrov. Pri exporte šalátu pomáha napríklad vákuová komora, ktorú zakúpili z prostriedkov Európskej únie a ktorá ročne hĺbkovo schladí až 20 miliónov kusov tejto zeleniny a tým ju pripraví na export. Z Belgicka smeruje približne 60 percent šalátu do zahraničia, najmä do Nemecka.

Belgickí pestovatelia zeleniny tovar nie len dodávajú, ale aj čistia a balia do prepraviek, ktoré im dodalo odbytové združenie. Tovar potom putuje do logistického centra pri burze, kde prejde kontrolou kvality. Túto produkciu potom dražia priamo veľkoobchodníci, alebo exportéri. Provízia pre burzu je päť percent z ceny tovaru.

Autor článku: Juraj Huba - vyslaný redaktor poľnoinfo.sk v Belgicku.
Zdroj obrázku: 9 x Juraj Huba poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments