Pravidlá SPP neprispievajú ku konkurencieschopnosti chlebového odvetvia
Na včerajšom zasadnutí Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory odznelo, že potraviny sú a aj budú strategickou komoditou.
„Je potrebné urobiť zásadné kroky na pomoc sektoru mlieka i celej živočíšnej výroby. Ako však konštatovalo naše predstavenstvo, značné ťažkosti trápia aj ďalšie segmenty poľnohospodárskej výroby. Znamená to, že dozrel čas pre systémové riešenia na národnej úrovni i v celej EÚ“, povedal predseda SPPK Vladimír Chovan.
Podľa predsedu SOPK Petra Mihóka predstavuje poľnohospodárstvo jedno z odvetví s najsilnejším zastúpením domáceho vlastníctva, hoci aj do neho začína postupe prenikať zahraničný kapitál.
„Momentálne sa prvoradá pozornosť sústreďuje na prekonanie dôsledkov finančnej a hospodárskej krízy. Musíme však uvažovať aj o tom, ako s obmedzeným množstvom prostriedkov, ktoré máme k dispozícii, zabezpečíme budúcu konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Kríza sa totiž skôr alebo neskôr skončí a kto sa spamätá medzi prvými, bude z toho profitovať“, uviedol P. Mihók.
Predseda SPPK Vladimír Chovan uviedol, že pravidlá Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ nie sú vo viacerých prípadoch nastavené dobre a neprispievajú k rastu konkurencieschopnosti európskej poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie na svetových trhoch. V dôsledku toho dochádza k deformácii trhového a podnikateľského prostredia, ústiaceho do likvidácie aj životaschopných výrob.
„Slovenskí poľnohospodári sú v porovnaní so západoeurópskymi konkurentmi kapitálovo poddimenzovaní, preto ťažšie znášajú dôsledky krízy a sú citlivejší na výkyvy nákupných cien svojich výrobkov“, uviedol predseda SPPK.
poľnoinfo.sk informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.