Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Potravinári sa vplyvom krízy obávajú tlaku na znižovanie cien produktov

Potravinári sa vplyvom krízy obávajú tlaku na znižovanie cien produktov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Bratislava 1. marca (TASR) – V dôsledku svetovej hospodárskej krízy, ktorú vyvolala finančná kríza, mnohí ľudia strácajú prácu a spotrebitelia sa v obchodoch začínajú správať opatrnejšie. Dá sa preto očakávať ďalší pokles spotreby a tlak na znižovanie cien potravín.

„Popri sektore bravčového mäsa sa do hlbokej krízy dostalo aj mliekarenstvo a ohrozené sú aj ďalšie výrobné odbory,“ povedal Dušan Janíček, predseda Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle na Slovensku (ÚPZPPS) na valnom zhromaždení, ktoré sa konalo vo štvrtok 26. februára v Bratislave.

Problémy podľa neho majú potravinári v celej EÚ, ale ich negatívne vplyvy sú výraznejšie v nových krajinách.

„Súvisí to s veľkodistribúciou. V starých štátoch dominujú domáce obchodné reťazce, ktoré si nemôžu dovoliť, aby významná časť ponúkaných potravín pochádzala z dovozu. Na Slovensku to neplatí,“ upozornil.

Slovensko vo veľkom a zbytočne dováža aj agrokomodity, ktoré sa v tuzemsku vyrábajú. Ako príklad uviedol živočíšne a rastlinné produkty, zvieratá, oleje a tuky.

Prejavy krízy poznamenali aj hospodársky výsledok výrobcov potravín v SR, ktorý sa za deväť mesiacov minulého roka medziročne znížil o 18,6 %. Domáci producenti sú podľa predsedu konfrontovaní s rastúcim dovozom agrovýrobkov a ukázal to zahraničný obchod. Pasívne saldo zahraničného obchodu SR s agropotravinárskymi komoditami za 11 mesiacov vlaňajška dosiahlo historicky rekordnú výšku 863,04 milióna eur (26 miliárd Sk).

„Má vláda a parlament tieto naše problémy riešiť?,“ opýtal sa Ivan Kardoš zo Slovenského cukrovarníckeho spolku. Všetci diskutujúci upozorňovali na stupňujúci sa tlak obchodných reťazcov voči dodávateľom potravín.

Za hlavnú úlohu zhodne označili posilnenie domáceho odbytu, ktorý teraz brzdia slabšie kurzy národných mien a nižšie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny v okolitých štátoch. Vyjadrili obavy z možnej straty efektov z investícií, ktoré vložili do modernizácie výrobných a spracovateľských technológií.

„Naším problémom nie je kvalita produkcie, ale rozdielnosť podmienok na jej realizáciu,“ vyhlásil predseda Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Ján Király.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments