Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Potravinári ocenili najlepšie inovácie

Potravinári ocenili najlepšie inovácie
insert_photoPKS - Ocenenia potravinárov

Potravinári ocenili najlepšie inovácie v potravinárstve. Informovala o tom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová. Priblížila, že PKS zorganizovala v roku 2022 piaty ročník súťaže, ktorou oceňuje najlepšie inovácie, reformulácie potravín, ale aj projekty trvalej udržateľnosti.

Potravinárske podniky sa podľa nej uchádzali svojimi výrobkami o víťazstvo v kategórii Inovatívny výrobok a Reformulácia roka. Napriek ťažkému obdobiu, ktoré výrazným spôsobom zvýšilo vstupné náklady potravinárskym podnikom a ovplyvnilo spotrebiteľské správanie, priniesli potravinári pre svojich spotrebiteľov opäť zaujímavé inovácie.

Cenu v kategórii Inovatívny výrobok a zároveň 1. miesto získala spoločnosť Zvolenská mliekareň s mliečnym dezertom. Na 2. mieste sa v tejto kategórii umiestnila spoločnosť Mäsovýroba u Ňaňa s ovčím uherákom. Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Danone so svojím jogurtovým výrobkom s vitamínom C, granátové jablko a čučoriedka. V kategórii Trvalá udržateľnosť nebude za rok 2022 udelená žiadna cena.

“Sme veľmi radi, že napriek nepriaznivej ekonomickej situácii pre výrobcov nám bolo doručených veľké množstvo prihlášok zaujímavých inovácií v potravinách. Dokazuje to, že potravinárske odvetvie má významný inovačný potenciál a svojimi zaujímavými inováciami dokáže osloviť spotrebiteľa,” povedala Venhartová.

Poznamenala, že komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.

“Nové trendy a zmena stravovacích návykov znamenajú pre výrobcov nevyhnutnosť neustále inovovať svoje výrobky, a to aj v takých tradičných odvetviach ako je spracovanie mäsa či mlieka,” dodala Venhartová.

PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj Osobnosti potravinárstva. Cenu získal Ing. Jozef Debrecký zo spoločnosti Dr. Oetker a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Po skončení vysokej školy sa zamestnal v podniku Slovenské škobárne a liehovary v Trnave.

V roku 1993 nastúpil na pozíciu generálneho riaditeľa spoločnosti Dr. Oetker pre Českú a Slovenskú republiku, kde pracuje dodnes. V rámci 30-ročnej kariéry vo firme Dr. Oetker sa podieľal na rôznych akvizíciách pre firmu Dr. Oetker na Slovensku, v Českej republike a v Rumunsku, kde niekoľko rokov aktívne pomáhal budovať firmu. V Českej republike bol od roku 1993 pri budovani firmy Dr. Oetker v Prahe a následne od roku 1997 v Kladne s vlastným výrobným závodom. Podľa štatistických dát za rok 2021 sa firma Dr. Oetker vypracovala do TOP 30 potravinárskych spoločností na Slovensku podľa ročného obratu a do TOP 10 podľa zisku.

Autor článku: TASR/poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: PKS - Ocenenia potravinárov

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments