Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Potravinári ocenili najlepšie inovácie a osobnosť potravinárstva

Potravinárska komora Slovenska (PKS) na valnom zhromaždení v Turčianskych Tepliciach vyhlásila výsledky historicky prvého ročníka súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska.

Do súťaže bolo celkovo prihlásených 35 výrobkov. O výhercoch tejto zaujímavej ceny rozhodla odborná komisia. Predstavenstvo PKS zároveň udelilo ocenenie osobnosť potravinárstva Mariánovi Honzovi za celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike.

Súťaž o Cenu Potravinárskej komory Slovenska bola otvorená pre všetky potravinárske podniky so sídlom v Slovenskej republike. Do súťaže prihlásilo 15 potravinárskych podnikov celkovo 35 výrobkov.

Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva spomedzi produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia – spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli. Dôležitým faktorom bolo aj senzorické hodnotenie prihlásených výrobkov.

„Snažíme sa touto formou vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré investujú do inovácií, nových technológií a prinášajú spotrebiteľom nové, zaujímavé výrobky. Zároveň tým chceme motivovať a ukázať dobré príklady aj ostatným výrobcom,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska

„Pevne veríme, že poznatky získané v prvom ročníku nám umožnia pripraviť ešte úspešnejší druhý ročník. Zároveň sa budeme snažiť, aby sa o inováciách v potravinách a úspešných príbehoch dozvedeli aj spotrebitelia“, uvádza Jana Venhartová.

Víťazi 1. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska:

Cenu v kategórii Inovatívny výrobok, a zároveň 1. miesto získala spoločnosť AGROKARPATY, s.r.o. s produktom SLOVAKIA čajová kazeta. Spoločnosť Agrokarpaty, s.r.o. v Plavnici vznikla v roku 1993. Jej hlavnou činnosťou je pestovanie liečivých rastlín.

Na 2. mieste v tejto kategórii sa umiestnila s výrobkom Horčica Žitnoostrovská pikantná spoločnosť TOMATA, s.r.o..

3. miesto obsadila Ovocná nátierka ČUČORIEDKA MOJKO 280 g od spoločnosti RISO-R, s.r.o.

V kategórii Reformulácia dominovala spoločnosť Unilever Slovensko, spol. s r.o. na 1. mieste s produktom Hellmann’s šalátový dresing Med & horčica.

Ostatnú kategóriu, do ktorej boli produkty prihlásené s názvom Inovácia v rámci potravín na osobitné výživové účely obsadila spoločnosť McCarter, a.s., slovenská výrobno-obchodná spoločnosť založená v roku 1997, ktorá je výrobcom renomovaných slovenských značiek nápojov Body&Future, Rio Fresh, Rio Fusion, Zeus a V12. Na 1. mieste sa umiestnila s výrobkom Body&Future BCAA smoothie.

Osobitnú cenu udelila Potravinárska komora Slovenska Osobnosti potravinárstva Ing. Mariánovi Honzovi, CSc. za celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike.

„Ceníme si ľudí, ktorý pre naše slovenské potravinárstvo urobili veľa záslužnej práce. Veľmi si vážime prácu pána Honzu, ktorý je pri nás od začiatku vzniku Potravinárskej komory Slovenska a aktívne prispieva k rozvoju potravinárstva aj prostredníctvom bohatej vedeckej a publikačnej činnosti. Udelením tohto ocenenia mu chceme za jeho prácu srdečne poďakovať. Zároveň gratulujeme aj všetkým výhercom v jednotlivých kategóriách,“ uvádza Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.

Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 52 členov, z ktorých 7 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Autor článku: TASR-OTS
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments