Pôjdu slovenské ovce do Číny?
Slovenským chovateľom oviec a kôz sa črtá nová možnosť. Jahňacie, ovčie a kozie mäso môžu po novom vyvážať aj do Číny.
„Po viacročnej snahe Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pekingu, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Zväzu chovateľov oviec a kôz sa podarilo dosiahnuť výrazný pokrok ohľadom možnosti exportu ovčieho a kozieho mäsa zo Slovenskej republiky do Čínskej ľudovej republiky,“ uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa.
V praxi došlo k podpisu protokolu o požiadavkách, ktoré slovenské ovčie a kozie mäso musí splniť, ak by putovalo na Čínske pulty.
„Ako chovatelia túto správu vnímame pozitívne. Išlo o dlhodobú záležitosť, o ktorú sme sa spolu s veterinárnou správou pokúšali. Všetky legislatívne kroky z veterinárneho hľadiska sú teda dotiahnuté a táto možnosť vývozu do Číny tu je. Je to ďalší variant, čo sa týka odbytu nášho kvalitného jahňacieho mäsa,“ vyjadril sa Peter Angelovič, člen predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz.
V ďalšom kroku bude prebiehať individuálne schvaľovanie našich prevádzkarní, ktoré prejavia záujem o export. Koľko ich bude a či sa nejaké nájdu, je zatiaľ otázne.
„Nevieme odhadnúť, aký bude záujem aj z čínskej strany. Pre nás je to najmä možnosť, aby sme jahňacinu mohli ponúknuť aj iným spotrebiteľom v šírom svete,“ dodal Angelovič.
Slovenskí chovatelia sa chcú čoraz viac orientovať na domáci trh, ktorí si na jahňacinu pomaly zvyká. Aj rezortné ministerstvo preto nepredpokladá, že by sa možnosť vývozu do Číny stretla s výraznejším záujmom.
„Predpokladám, že možnosť vývozu nie je zlá informácia, ale zároveň aj dodám, že to zrejme nevyužijeme. Čína zvyšuje možnosť našim producentom rozšíriť odbytište aj týmto zaujímavým smerom, to je v poriadku. Ale predpokladám, že sa to teda nevyužije a naopak, chcem potešiť zákazníkov, že opäť sa budú môcť stretnúť so slovenskými jahňatami na slovenských pultoch,“ vyjadril sa minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.