Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Piatok poctivého slovenského vína

Piatok poctivého slovenského vína
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska vyhlásil tento piatok za Piatok poctivého slovenského vína. Kampaň má za cieľ upozorniť spotrebiteľov na problémy v sektore a možnosť pomôcť mu prežiť ťažké obdobie.

„Väčšina menších a stredných slovenských vinohradníkov vyčerpala svoje úspory, úvery a finančné zdroje už v polovici novembra a neočakávajú v dohľadnom čase zlepšenie situácie. Z dôvodu pokračujúcich vládnych opatrení v gastroprevádzkach, predaj slovenského vína dosahuje historicky najnižšie hodnoty,“ uvádza Cech vo svojom stanovisku.

Aj preto sa obracia na spotrebiteľov s apelom, aby si zakúpili víno u lokálneho vinohradníka alebo vinára.

Naša iniciatíva #PiatokPoctivehoSlovenskehoVina má pomôcť zmierniť zúfalú situáciu v slovenskom vinohradníctve. S dôverou a nádejou sa obraciame na slovenských spotrebiteľov s nasledovnou výzvou. Ak si každý milovník slovenského vína kúpi tento piatok aspoň jednu fľašu vína od lokálneho vinohradníka alebo vinára, tento mimoriadny príjem prispeje k záchrane pracovných miest a pomôže vinohradníkom lepšie zvládnuť zimné mesiace. Viacerí vinohradníci a vinári sú v situácii, kedy počítajú každé euro a rátajú s najhorším,“ dodáva Cech.

Na zlú situáciu v sektore poukazuje aj Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Podľa jeho odhadov pre obmedzenia najmä v sektore HOREKA hrozí zánik asi 30 percentám vinárstiev, najmä tých najmenších. Zväz predpokladá, že v dôsledku pandémie bude na Slovensku vyklčovaných asi 800 hektárov vinohradov.

„Tržby klesajú na minimum, avšak fixné výdavky trvajú. Nielenže hrozí klčovanie vinohradov, niektorí vinohradníci s ním už v uplynulom období aj začali,“ upozornil prezident Zväzu Vladimír Mrva.

Prvé kolo pandémie na jar prinieslo sektoru veľké výpadky. Tie aktuálne sú ešte väčšie.

„V období od septembra do decembra vinári predajú aj 50 až 60 percent svojej produkcie. Teraz je odbyt v sektore hotelov, reštaurácií a kaviarní úplne zastavený, nerobili sa vinobrania, ochutnávky. Vinári síce mohli žiadať podporu z covid výzvy pre potravinárov, tá je ale oproti výpadkom veľmi malá,“ dodala riaditeľka Zväzu Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Poukazuje aj na to, že v rámci obchodov síce odbyt vína narastá, jeho cena však v uplynulých mesiacoch klesla o 15-20 percent.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Robert Dohál
Robert Dohál
22. november 2020 21:36

Aj by som si zopár kartónov zašiel niekam kúpiť, lebo mi je tých poctivých naozaj ľúto. Ročne kúpim tak 100-120 fliaš, takže 700-900 eur. Ale kto do toho vína ešte dnes nekydá ten sorban draselný? Je ešte taký? Už som sa toľko krát napálil a to sa dušovali niektorí, že… Celý komentár »

Sesto6
Sesto6
23. november 2020 9:24
Odpoveď na  Robert Dohál

Ked otvorim flaskove vino, ide z flase divny zapach. Myslim, ze som prave pochopil, co to ma na svedomi. Dakujem za zaujimavy prispevok.