Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jeseň LEFT
Branding VUB 2020 Jeseň RIGHT
Branding VUB 2020 Jeseň TOP
Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Piatok poctivého slovenského vína

Piatok poctivého slovenského vína

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska vyhlásil tento piatok za Piatok poctivého slovenského vína. Kampaň má za cieľ upozorniť spotrebiteľov na problémy v sektore a možnosť pomôcť mu prežiť ťažké obdobie.

„Väčšina menších a stredných slovenských vinohradníkov vyčerpala svoje úspory, úvery a finančné zdroje už v polovici novembra a neočakávajú v dohľadnom čase zlepšenie situácie. Z dôvodu pokračujúcich vládnych opatrení v gastroprevádzkach, predaj slovenského vína dosahuje historicky najnižšie hodnoty,“ uvádza Cech vo svojom stanovisku.

Aj preto sa obracia na spotrebiteľov s apelom, aby si zakúpili víno u lokálneho vinohradníka alebo vinára.

Naša iniciatíva #PiatokPoctivehoSlovenskehoVina má pomôcť zmierniť zúfalú situáciu v slovenskom vinohradníctve. S dôverou a nádejou sa obraciame na slovenských spotrebiteľov s nasledovnou výzvou. Ak si každý milovník slovenského vína kúpi tento piatok aspoň jednu fľašu vína od lokálneho vinohradníka alebo vinára, tento mimoriadny príjem prispeje k záchrane pracovných miest a pomôže vinohradníkom lepšie zvládnuť zimné mesiace. Viacerí vinohradníci a vinári sú v situácii, kedy počítajú každé euro a rátajú s najhorším,“ dodáva Cech.

Na zlú situáciu v sektore poukazuje aj Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Podľa jeho odhadov pre obmedzenia najmä v sektore HOREKA hrozí zánik asi 30 percentám vinárstiev, najmä tých najmenších. Zväz predpokladá, že v dôsledku pandémie bude na Slovensku vyklčovaných asi 800 hektárov vinohradov.

„Tržby klesajú na minimum, avšak fixné výdavky trvajú. Nielenže hrozí klčovanie vinohradov, niektorí vinohradníci s ním už v uplynulom období aj začali,“ upozornil prezident Zväzu Vladimír Mrva.

Prvé kolo pandémie na jar prinieslo sektoru veľké výpadky. Tie aktuálne sú ešte väčšie.

„V období od septembra do decembra vinári predajú aj 50 až 60 percent svojej produkcie. Teraz je odbyt v sektore hotelov, reštaurácií a kaviarní úplne zastavený, nerobili sa vinobrania, ochutnávky. Vinári síce mohli žiadať podporu z covid výzvy pre potravinárov, tá je ale oproti výpadkom veľmi malá,“ dodala riaditeľka Zväzu Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Poukazuje aj na to, že v rámci obchodov síce odbyt vína narastá, jeho cena však v uplynulých mesiacoch klesla o 15-20 percent.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1590 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

2 komentáre

  1. Robert Dohál
    22. novembra 2020

    Aj by som si zopár kartónov zašiel niekam kúpiť, lebo mi je tých poctivých naozaj ľúto. Ročne kúpim tak 100-120 fliaš, takže 700-900 eur. Ale kto do toho vína ešte dnes nekydá ten sorban draselný? Je ešte taký? Už som sa toľko krát napálil a to sa dušovali niektorí, že oni ani nevedia o čom hovorím. Dúfam, že aspoň niektorí z nich si toto prečítajú. Veď si priatelia len pozrite katalóg niektorého predajcu tých potrieb pre vinárov. Že arabská guma ! Hrozné čítať, nie ešte piť. A že niektoré vinárstva majú labáky lepšie jak nejaké výskumné ústavy. . .Načo asi? A ozaj a aj tí, čo vláčia tie kamióny muštu a vína z Talianska, Španielska, Portugalska. . . ? Aj to sú slovenskí vinári ? A ak nie, prečo ich neriešite ? A prečo ich nerieši UKSUP? No skrátka už nechcem byť pokusný králik. Preto že keď pri kúpe vína sa akože seriózny malý vinár div o zem nehádže, že on určite stabilizátor nepoužíva, ani nikdy nepoužíval a ja si večer otvorím prvú fľašku….. A ostatné na druhý deň vylejem, po prebdenej noci, do umývadla.!? Alebo sa ma ráno pýtajú decká: tati čo to bolo za víno, keď som po ňom celú noc nespala? No čo si o tom ha….vi mám myslieť? A toto som už zažil toľko krát. Viacerí to priznajú oficiálne, veď keď chcú predávať do obchod. siete, musí sa víno “ošetriť”, aby tam pri izbovej teplote možno aj rok vydržalo. To viem pochopiť, tak to nekupujem a na tých sa nehnevám. Bohužiaľ sú aj takí čo aj na prezentáciách, ochutnávkach, vínnych cestách nalievajú stabilizované víno. Po jednej akcii pred vianocami vo veľmi nóbl vinárstve, na ktorú ma pozvala banka, som potom týždeň “marodoval”. Majiteľa tej firmy ste tuším v článku spomínali. No skrátka rád by som prispel svojim nákupom vína k záchrane slovenských vinárov aby prežili, ale vzhľadom na to, že aj ja chcem žiť. . . V duchu výzvy “nájdi si svojho vinára”, nakupujem už výhradne u Helgy a Helmuta Schwarzmann v Eichhorne. Odpustím vínu pár bubliniek, sekundárnu fermentáciu, alebo zrazeninku na dne fľaše, ale chemikálie a podobné svinstvo, čo nám otravuje zdravie, to nie. Žijeme predsa tak krátko , aby sme pili zlé víno. Čo poviete?

    Odpovedať
    1. Sesto6
      23. novembra 2020

      Ked otvorim flaskove vino, ide z flase divny zapach. Myslim, ze som prave pochopil, co to ma na svedomi. Dakujem za zaujimavy prispevok.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.