Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Obchodníci: Slovenskí potravinári majú vyššie nároky ako zahraniční

Obchodníci: Slovenskí potravinári majú vyššie nároky ako zahraniční
insert_photoTASR

Producenti potravín chcú za svoje produkty viac. Ako prví tento týždeň ohlásili potrebu zdražovania pekári. Ceny podľa nich musia ísť hore pre rastúce náklady, na ktorých sa podpisujú drahšie energie, palivá, ale aj vstupné suroviny.

„Najbližšie mesiace nás určite čaká zdražovanie pečiva, rovnako ako aj cukrárenských výrobkov a cestovín. Je to najmä pre výrazný rast cien potravinárskej pšenice na svetových trhoch. Vplyvom toho, že rastie cena pšenice, rastie aj cena múky a teda vstup do našej výroby. Naše odbytové ceny budú musieť byť v krátkej dobe navýšené z tohto dôvodu,“ uviedol Milan Lapšanský, riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

To, čo dvíha náklady pekárom, robí radosť poľnohospodárom. Tí priznávajú, že za tonu potravinárskej pšenice najvyššej kvality dnes dostanú asi o 50 eur viac ako vlani. Na druhej strane im ale zdraželi okrem energií či palív napríklad hnojivá.

„Správame sa ako každý podnikateľský subjekt. Navyše, potrebujeme príjmami napríklad z pšenice suplovať iné odvetvia, ktoré nezarobia, čo sa týka najmä živočíšnej výroby,“ uviedol Peter Lelkes, predseda Poľnohospodárskeho družstva Sokolce (okres Komárno).

Tamojšie družstvo patrí k popredným chovateľom ošípaných, ale aj producentom surového kravského mlieka na Slovensku.

Neostane len pri pečive

Zvyšovanie cien je zatiaľ len avizované a závisí od výsledku rokovaní pekárov s obchodníkmi, ktorí sa snažia cenu udržať spotrebiteľsky atraktívnu. Diskusie sa zatiaľ len začali. Pekári však nie sú jediní, kto by chcel ceny dvíhať nahor.

„Ideme do vlny zdražovania potravín. Myslíme si, že v priebehu dvoch týždňov ohlásia zdražovanie aj mliekari. Nožnice nákladov a výnosov sa nám začínajú roztvárať. Poľnohospodárom a potravinárom stúpajú dane, nájmy za pôdu, energie a podobne. Rovnako tu máme náklady na Covid. My nemáme inú možnosť, ako zvyšovať ceny. Tu treba povedať, že slovenskí poľnohospodári a potravinári dostali na Covid minimálnu pomoc, čiže o nejakej konkurencieschopnosti v rámci otvoreného európskeho trhu nemôžeme hovoriť,“ vyjadril sa predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Obchodníci vyjednávajú

Zatiaľ čo potravinári majú v cenách jasno, obchodníci zatiaľ rast cien na pultoch nepotvrdili.

„Úlohou obchodníkov je priniesť zákazníkom čo najkvalitnejšie potraviny za čo najlepšie ceny, a takto pristupujeme aj k rokovaniam,“ uviedol predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Potvrdil tiež, že obchodníci pociťujú zo strany producentov potravín tlak na ceny už dlhšie.

„Objektívnym faktom je, že požiadavky potravinárov na zvýšenie cien tu sú, a napríklad pri slovenských pekároch sú významne vyššie, ako pri zahraničných producentoch. A to neplatí len pre pekárov, ale aj pre iné odvetvia. Slovenskí potravinári vo všeobecnosti chcú zvyšovať ceny výraznejšie ako zahraniční potravinári. Treba to chápať aj tak, že to súvisí napríklad s tým, že slovenskí potravinári nedostali nič z plánu obnovy, covidová pomoc bola minimálna, prostriedky chýbajú. Rovnako máme na Slovensku veľký investičný dlh v potravinárstve. Slovenskí producenti majú teda vo všeobecnosti vyššie nároky na zvýšenie cien, ako ich konkurencia z okolitých krajín ako je Česko, Maďarsko či Poľsko.“

Snáď to ľudia zvládnu

Ministerstvo pôdohospodárstva opakovane avizovalo, že po covidovej výzve, ktorá bola určená len pre prvospracovateľské malé a stredné podniky, príde pre potravinárov aj druhá covidová výzva, do ktorej budú zahrnutí aj druhospracovatelia. Nestalo sa tak dodnes.  Napriek tomu minister Samuel Vlčan deklaruje naďalej, že odvetvie je pre aktuálnu vládu dôležité a bude sa situáciou zaoberať. Ako  presne nevysvetlil. Jedným z krokov má byť navýšenie spolufinancovania druhého piliera, ktoré odobrila vláda.

„Rozumieme, že situácia sa vyvíja smerom k zvyšovaniu cien potravín. Tento trend možno pozorovať celosvetovo. Ale je to logický krok po naštartovaní ekonomiky po pandémii,“ uviedol Vlčan.

Ocenil, že Slovensko sa podľa posledných štatistík dostalo medzi najúspešnejšie krajiny v rámci zvládania pandémie a jej ekonomických následkov.

„V službách a priemysle narástli medziročne mzdy o 10 percent, preto verím, že tieto vyššie príjmy pomôžu občanom zvládnuť aj zvyšujúci sa rast cien potravín. Budeme do budúcnosti rozmýšľať, ako by sme výkyvy na trhu tlmili intervenčnými nákupmi,“ uzavrel Vlčan.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments