Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Nová chrípka: Konzumácia bravčového mäsa a výrobkov je bezpečná

Konzumácia bravčového mäsa, šuniek a klobások je bezpečná. To je hlavný odkaz dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve.

WHO vydala vyhlásenie po tom, ako kanadské úrady potvrdili nákazu vírusom chrípky typu A – H1N1 u ošípaných na farme v Kanade.

Organizácia už dávnejšie zmenila označenie vírusu z pôvodne používaného názvu prasacia chrípka na vírus typu A, aby zabránila šíreniu paniky, že bravčové mäso spôsobuje nákazu.

“Túto chorobu nedostanete po konzumácii bravčového a preto nie je dôvod obávať sa jesť bravčové mäso a výrobky z neho. Pokiaľ je mäso pripravené normálnym spôsobom, nie je žiadne riziko nakazenia sa,” povedal Peter Ben Embarek, predstaviteľ WHO pre potravinovú bezpečnosť.

“Môžete svoje prosciutto jesť bezpečne aj naďalej,” dodal zdravotník.

Podľa neho nie je objav nakazených ošípaných na farme v Alberte žiadnym prekvapením, pretože sa to od podobného vírusu dalo očakávať.

Embarek v tejto súvislosti poukázal na skutočnosť, že z 2.200 ošípaných na farme sa od chovateľa nakazilo iba 10 percent zvierat. To podľa neho znamená, že prinajmenšom pre zvieraciu populáciu táto chrípka nie je “veľmi vážnou chorobou”.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments